Deficit verejných financií v eurozóne klesol

Podľa sezónne upravených údajov priemerný deficit verejných financií v eurozóne v treťom štvrťroku klesol na 2,3 % hrubého domáceho produktu z úrovne 2,5 %, na ktorej bol v predošlom kvartáli

Priemerný deficit verejných financií v eurozóne v treťom štvrťroku vlaňajška bol podľa sezónne upravených údajov na úrovni 2,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). V porovnaní s druhým štvrťrokom deficit klesol, keďže za apríl až jún bol na úrovni 2,5 % HDP. Priemerný deficit verejných financií v rámci celej Európskej únie bol za júl až september vo výške 2,9 % HDP, čiže medzikvartálne klesol z úrovne 3 % HDP. Informoval o tom v utorok štatistický úrad EÚ Eurostat.

Celkové vládne príjmy boli v treťom štvrťroku v rámci eurozóny priemerne na úrovni 46,6 % HDP, pričom v druhom štvrťroku boli vo výške 46,5 % HDP. Celkové vládne výdavky v rámci eurozóny v sledovanom období v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom klesli na 48,9 % z úrovne 49 %.

Celkové vládne príjmy v rámci Európskej únie v treťom štvrťroku predstavovali 45 % HDP po tom, ako v druhom kvartáli dosiahli 45,2 % HDP. Celkové vládne výdavky v rámci EÚ v pomere k HDP v treťom kvartáli klesli na 48 % z úrovne 48,2 %, na ktorej boli v období apríla až júna.

Súvisiace články

Aktuálne správy