Kedy začať s podnikaním: Chlapec postavil tlačiareň z Lega, pomôže slabozrakým

, businessinsider Foto: YT

V Silicon Valley sa nedá s podnikaním začať príliš skoro. Čerstvým dôkazom je 13 ročný Shubham Banerjee. Ešte je len ôsmak, ale už založil firmu, ktorá bude vyrábať lacné tlačiarne na Braillovo písmo, hmatový písací systém pre zrakovo postihnutých. Nápad sa zapáčil aj technologickému gigantu Intel, ktorý sa nedávno rozhodol investovať do startupu nazvanom Braigo Labs.

Shubham postavil svoju tlačiareň na Braillovo písmo z Lega ako školský projekt ešte minulý rok. Urobil tak po tom, čo svojim rodičom položil jednoduchú otázku: ako dokážu nevidiaci čítať? "Vygoogli si," znela odpoveď. Shubham si urobil online prieskum a zostal v šoku keď sa dozvedel, že tlačiarne na Braillovo písmo, sa predávajú za 2000 dolárov. To je príliš drahé pre väčšinu nevidiacich, najmä v rozvojových krajinách. "Pomyslel som si, že cena by nemala byť tak vysoká. Viem, že existuje jednoduchší spôsob, ako ju vyrobiť," povedal Shubham, ktorý demonštroval ako pracuje jeho tlačiareň na kuchynskom stole. Práve tu strávil niekoľko dlhých večerov, kým ju postavil za pomoci stavebnice Lego Mindstorms EV3.

Shubham chce vyvinúť stolnú verziu tlačiarne, ktorá by stála okolo 350 dolárov a jej hmotnosť by bola zanedbateľná v porovnaní so súčasnými modelmi. Prístroj by sa dal využiť pre tlač v Braillovom písme, tlačila by body namiesto atramentu, buď z osobného počítača alebo elektronického zariadenia. "Za svoj konečný cieľ považujem to, že by väčšina nevidiacich tlačila na mojej tlačiarni," povedal Shubham, ktorý žije na predmestí Santa Clara v Silicon Valley, len pár minút od sídla spoločnosti Intel.

Potom, čo postavil "Braigo", názov v sebe spája Braillovo písmo a Lego,  získal rad ocenení a aj podporu zo strany komunity slabozrakých. Banerjee založil Braigo Labs vlani v lete, počiatočnú investíciu 35 000 dolárov získal od svojho otca. "My ako rodičia sme sa začali zapájať viac, myslíme si, že tento inovačný proces musí pokračovať," povedal otec Niloy Banerjee, inžinier, ktorý pracuje pre Intel.

Shubham použil peniaze na stavbu sofistikovanejšej verzie svojej tlačiarne založenej na detskej stavebnici. Jeho stolová tlačiareň už využíva nový počítačový čip Intel. Model Braigo 2.0, dokáže preložiť text v elektronickej podobe do Braillovho písma ešte pred tlačou.

Shubhamova tlačiareň natoľko oslovila manažérov Intelu, že v novembri investovali nezverejnenú sumu do jeho podnikateľského startupu. V Inteli sú presvedčení, že je to najmladší podnikateľ, ktorý dokázal získať rizikový kapitál, peniaze dostal výmenou za podiel vo firme. "Rieši skutočný problém a chce nabúrať existujúce priemysel. To je naozaj to, o čo mu ide," povedal Edward Ross, riaditeľ Inventor Platforms spoločnosti Intel.

Braigo Labs používa získané peniaze na nájom profesionálnych inžinierov a poradcov, ktorí by pomohli pri návrhu a stavbe na základe Shubhamových nápadov. Spoločnosť si kladie za cieľ vytvoriť prototyp a ponúknuť ho na testovanie slabozrakým už toto leto, na trhu by sa finálny model mal objaviť na koncom roka, povedal Niloy Banerjee.

"Táto tlačiareň je skvelá, pomôže hlavne ľuďom na celom svete, ktorí nemajú veľa finančných zdrojov, aby sa mohli naučiť prakticky používať Braillovo písmo," povedal Henry Wedler, ktorý je nevidiaci a pracuje na doktoráte z chémie na University of California. Wedler sa stal poradcom Braigo Labs. Cenovo dostupná tlačiareň by umožnila zrakovo postihnutým čitateľom tlačiť listy, štítky do domácnosti, nákupné zoznamy a krátke články na čítanie v Braillovom písme, povedala Lisamaria Martinezová, riaditeľka komunitných služieb na San Francisco Lighthouse for the Blind, neziskového centra, ktoré slúži zrakovo postihnutým a tlačí materiály v Braillovom písme pre verejné inštitúcie. "Páči sa mi, že mladý človek premýšľa o spoločenstve, o ktorom sa často nepremýšľa," povedala Martinezová, ktorá je tiež zrakovo postihnutá.

Shubham je však zatiaľ príliš mladý na to, aby sa stal generálnym riaditeľom svojej vlastnej spoločnosti, tak jeho funkciu za neho dočasne vzala matka. Aj keď pripúšťa, že spočiatku jeho projekt príliš nepodporovala. "Som naozaj hrdá na Shubhama. Väčšina dospelých by mal premýšľať o tom, o čom premýšľa Shubham," povedala Malini Banerjee. "A pretože myšlienka pochádza len od 13 ročného dieťaťa, cítim, že som na neho veľmi hrdá."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy