V Plzni majú kartu, ktorá získala cenu za inováciu

, ČTK Foto: SITA

Plzeňské mestské dopravné podniky dostali v Budapešti európsku cenu za tzv. Plzeňskú kartu, dá sa využiť nielen na platenie cestovného, ale aj ďalšie služby.

Nabíjanie čipovej karty prostredníctvom bankomatov Českej sporiteľne bolo zvolené za najlepšiu inováciu roka v medzinárodnej súťaži Quality Innovation of the Year v kategórii verejného a neziskového sektora.

"Ocenenie si veľmi vážime. Ale najväčšou odmenou je, že tento projekt prijali naši zákazníci a dnes sa takmer 40 percent transakcií s Plzeňskú kartou realizuje práve cez bankomaty," uviedol riaditeľ úseku Plzeňskej karty PMDP Martin Chval.

Zhruba 90 bankomatov Českej sporiteľne v Plzenskom kraji nahradilo od apríla 2013 samoobslužné zóny na dobíjanie predplatného v MHD. Ľudia si tak môžu bezplatne nabíjať svoju Plzeňskú kartu, teda preukážku na dopravu a elektronickú peňaženku, v bankomatoch ČS v 35 mestách regiónu. Kartu je možné dobíjať aj cez internet a v zákazníckych centrách. Kariet bolo za viac ako desať rokov fungovania vydaných zhruba 330 000. Okrem predplatného a cestovného MHD si môžu ich držitelia nabiť v bankomatoch elektronickú peňaženku, s ktorou dokážu zaplatiť za kultúrne podujatia, parkovné, cestovné alebo obedy v školských jedálňach.

Niečo podobné máme aj na Slovensku, napríklad Bratislavskú mestskú kartu. Tá sa ale dá dobíjať len prevodom z iného účtu na príslušný účet v banke, alebo vkladom v hotovosti v pobočke banky, ktorá predplatenú mestskú kartu vydala.

Súťaž Quality Innovation of the Year je pôvodom fínska súťaž, prvýkrát sa konala v roku 2007 ako národná súťaž inovácií vo Fínsku. V súčasnosti sú do súťaže zapojené okrem Česka aj Estónsko, Fínsko, Izrael, Kazachstan, Lotyšsko, Maďarsko a Švédsko. Hlavným organizátorom je Fínska spoločnosť pre kvalitu.

V každej krajine organizuje súťaž sprostredkovateľ, spravidla organizácia podporujúca kvalitu a inovácie. Cena sa udeľuje v štyroch kategóriách. Víťaza volí medzinárodné expertné porota.

    

Súvisiace články

Aktuálne správy