Dôvera nemeckých investorov sa výrazne zlepšila

Dôvera nemeckých analytikov a investorov sa v januári výrazne zlepšila, pričom rástla už tretí mesiac po sebe. Náladu podporili nižšie ceny ropy a oslabenie eura. Zlepšenie nálady investorov zvyšuje nádej na oživenie najväčšej európskej ekonomiky po jej slabom raste v druhej polovici minulého roka. Index ekonomickej dôvery, ktorý zostavuje mannheimský inštitút ZEW, v januári stúpol na 48,4 bodu z decembrových 34,9 bodu, čiže sa dostal najvyššie od februára minulého roka.

Z prieskumu agentúry Reuters vyplývalo, že sa očakáva posilnenie indexu, ale iba na úroveň 40 bodov. Podindex terajších podmienok v januári stúpol na 22,4 bodu z decembrových 10 bodov. Tiež sa prekonalo očakávanie, že vzrastie na 14,8 bodu. Nemecká ekonomika síce minulý rok začala silným medzikvartálnym rastom v prvom štvrťroku o 0,8 %, ale v druhom kvartáli a zmenšila a v treťom štvrťroku sa tesne vyhla recesii vďaka rastu o 0,1 %. Podľa odhadu nemeckého štatistického úradu v záverečnom štvrťroku vlaňajška sa hrubý domáci (HDP) produkt krajiny zväčšil o zhruba 0,25 %.

Nedávne výrazne zníženie cien ropy spolu so slabším eurom podľa Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory (DIHK) prispejú k rastu hospodárstva krajiny v tomto roku prinajmenšom 0,3 percentuálneho bodu. Zdroje z nemeckej vládnej koalície pre agentúru Reuters uviedli, že vláda uvažuje o vylepšení svojej prognózy rastu HDP v roku 2015 na úroveň 1,5 %. Doterajšia vládna predikcia ráta s rastom ekonomiky o 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy