Prečo sa Google okuliare neujali?

, tech Foto: SITA

Koniec jedného nápadu ešte skôr, než sa stačil uchytiť. Prečo Google stopol svoj projekt inteligentných okuliarov? Prečo technológia nebola úspešná?

Môžete si myslieť, že keď sa Google do niečoho pustí, musí to byť zaručene úspech. Ale v prípade Google Glass, projektu inteligentných okuliarov, sa majú veci inak. Aspoň to naznačujú kroky vedenia.

Písal sa rok 2013 keď sa nezvyčajné okulire dostali k širokej verejnosti za 1500 dolárov. Obvykle po skúšobnom období prichádza na trh hotový výrobok, ale namiesto toho sa spoločnosť rozhodla projekt inteligentných okuliarov ukončiť.

BBC uvádza, že keď Google uzavrie program, i členovia vývojového tímu zodpovedného za okuliare musia vystúpiť z futuristického projektu pod označením Google X a začlenia sa do oddelení podieľajúcich sa na vývoji inteligentných domácností. Podľa Google je to štandardný postup pri futuristických projektoch. Navyše spoločnosť tvrdí, že stále ráta s produktom ako sú okuliare, ale už to nebude v terajšej podobe.

Okuliare predstavovali skutočne revolučnú technológiu, preto sa mnoho ľudí pýta, čo v skutočnosto mohlo vyvolať takéto rázne rozhodnutie. Tu je päť dôvodov, ktoré mohli mať na nepeknom konci svoj podiel.

1. Cena
To, čo možno najviac zavarilo, je astronomická cena výrobku. Spomínaných 1500 dolárov dá za ne okrem skutočných hard-core-tech bláznov asi len málokto. Hlavne ak sa medializovalo, že výrobné náklady tvoria len zlomok z čiastky.

2. Nedostatočne  cool
Vec vkusu samozrejme. Ale komu takéto okuliare skutočne sedia? Navyše tam, kde by mali svoje opodstatnenie, napríklad ako navigácia za volantom pri prejazde labyrintom uličiek Londýna, ich použitie polícia zakazuje.

3. Slabá výdrž batérie
Aj keď Google uviedlo okuliare s tým, že pri typickom použití vydržia na jedno nabitie celý deň, mnoho užívateľov sa sťažovalo, že po 3-5 hodinách sa rozsvietil indikátor varovania nízkeho stavu batérie.

4. Spôsobujú násilie
Z nejakého dôvodu, Google Glass dráždia ľudí. Neboli výnimočné správy agresívnom napadnutí človeka s Gogle Glass, alebo že sa majiteľ stal obeťou krádeže, zlodej sa nemýlil, keď si myslel, že ide o celkom drahú hračičku.

5. Bol to len experiment
Napriek tomu, že Google dokázalo osloviť čoraz potenciálnych zákazníkov, nakoniec výrobok zostal vo forme vývojárskej verzie. Vo svojom krátkom životnom cykle sa akosi zasekol.

To všetko ale neznamená, že vyhľadávací gigant nepríde so žiadnym podobným nástrojom. Údajne už pracuje na novej verzii. Bolo by asi vhodné, aby vzali do úvahy aj to, čo viedlo prvú verziu Google Glass k predčasnej smrti.

Súvisiace články

Aktuálne správy