České banky zmiernili podmienky poskytovania úverov

Z prieskumu českej centrálnej banky vyplýva, že peňažné podniky v krajine v štvrtom kvartáli 2014 zredukovali svoje priemerné úrokové marže a zmiernili obmedzenia pre veľkosť úverov

České banky v štvrtom kvartáli 2014 zmiernili podmienky pre poskytovanie úverov a očakávajú, že tento trend bude pokračovať aj v prvom štvrťroku tohto roka. Vyplýva to z prieskumu českej centrálnej banky, ktorého výsledky zverejnila v pondelok. Banky zredukovali svoje priemerné úrokové marže a zmiernili obmedzenia pre veľkosť úverov. Centrálna banka uviedla, že zmiernenie podmienok na poskytovanie pôžičiek je výsledkom tlaku konkurencie a nízkych nákladov na získavanie financií. Dopyt po úveroch zo strany firiem podľa centrálnej banky vzrástol vzhľadom na väčšiu potrebu financovať akvizície a investície.

V záverečnom kvartáli vlaňajška sa v ČR najviac zvýšil dopyt po úveroch zo strany veľkých firiem. Naopak dopyt zo strany malých a stredných firiem po pôžičkách klesol. České banky očakávajú, že za január až marec tohto roka sa dopyt veľkých firiem po úveroch nezmení, ale zvýši sa dopyt zo strany malých a stredných podnikov. České banky v štvrtom kvartáli 2014 evidovali aj rast dopytu po úveroch zo strany domácností na nákup obytných nehnuteľností. Podľa prieskumu centrálnej banky na tento dopyt priaznivo vplývala rastúca dôvera spotrebiteľov a dobrý výhľad trhu s bytmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy