Výstavba priemyselných priestorov v ČR sa zrýchľuje

V minulom roku sa rozloha českých priemyselných výrobných a skladovacích nehnuteľností zväčšila o 32 %

Rozloha priemyselných výrobných a skladovacích nehnuteľností v Českej republike sa v roku 2014 zväčšila o 32 %. Ide o najvýraznejší rast od globálnej ekonomickej krízy. Informovalo o tom v pondelok združenie Industrial Research Forum (IRF). Celkové priemyselné priestory v krajine sa vlani zväčšili o takmer 354 100 štvorcových metrov na 4,88 milióna štvorcových metrov, uviedlo združenie vo vyhlásení a dodalo, že firmy nové priestory hneď obsadili. „Stojí za zmienku, že v prípade budov dokončených v štvrtom kvartáli 2014 nie je k dispozícii nijaký voľný priestor,“ konštatovalo IRF.

Združenie predpokladá ďalšie zrýchlenie výstavby priemyselných parkov v ČR v roku 2015. Vychádza z informácií o projektoch, ktoré sa už začali alebo sa začiatok ich realizácie plánuje v úvode tohto roka. „Očakávame, že rok 2015 prekoná rok 2014 pokiaľ ide o novú ponuku. Najväčším projektom je prebiehajúca výstavba nových skladov spoločnosti Amazon neďaleko pražského letiska, ktoré budú mať rozlohu zhruba 100 tis. štvorcových metrov,“ uviedlo IRF.

Česká republika sa zotavuje z dlhotrvajúcej recesie, ale oživovanie ekonomiky krajiny brzdí slabý hospodársky rast jej hlavných obchodných partnerov v západnej Európe. Český hrubý domáci produkt v treťom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne posilnil o 0,4 % a medziročne sa zväčšil o 2,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy