Fed môže spomaliť Čínu

Druhá najväčšia ekonomika sveta vykazuje v decembri nelichotivé výsledky výrobnej aktivity podľa merania nevládnej agentúry HSBC. Čínsky výrobný sektor sa dostáva do teritória, v ktorom nedokáže rásť a trápi sa. Priemyselný output tejto obrovskej ekonomiky rastie druhým najpomalším tempom za posledných päť rokov.  Na politikov je tak vyvíjaný tlak na implementovanie opatrení povzbudzujúcich ekonomický rast. Súčasná situácia si vyžaduje štrukturálne reformy, aby sa ekonomický rast krajiny dokázal pozviechať. Za tento rok totiž ekonomický rast Číny bude najpomalší od roku 1990.

Vývoj menového kurzu a HDP je ovplyvnený do značnej miery menovou politikou amerického Fedu. Ak z americkej centrálnej banky príde rozhodnutie o výraznejšom utesňovaní resp. skoršom ako očakávanom zvyšovaní sadzieb, tak meny rozvojových krajín si prejdú výraznou volatilitou. To by následne spôsobilo ublíženie ich ekonomickému rastu.

Ani prepadajúca cena ropy nepomáha čínskemu výrobnému sektoru. Dnešný prepad ceny ropy bol do značnej miery spôsobený nevydareným PMI. V dôsledku toho sa očakáva, že krajina sa na ročnom dopyte bude podieľať len 11 %.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy