Agentúra S&P hrozí Rusku znížením ratingu do špekulatívneho pásma

Rusku hrozí, že jeho rating padne do špekulatívneho pásma. Informovala o tom agentúra DPA. Agentúra Standard & Poor's (S&P) v utorok (23.

Rusku hrozí, že jeho rating padne do špekulatívneho pásma. Informovala o tom agentúra DPA.
Agentúra Standard & Poor’s (S&P) v utorok (23. 12.) pohrozila, že zníži svoje hodnotenie úverovej bonity krajiny do neinvestičného pásma. S&P totiž začala prehodnocovať rating dlhodobých záväzkov krajiny, ktorý je na úrovni BBB-. Agentúra by mala dospieť k záveru v polovici januára 2015.
Rating BBB- sa nachádza ešte v investičnom pásme, len jeden stupeň nad takzvaným špekulatívnym pásmom. Ďalšie zhoršenie úverovej známky by mohlo Rusku ešte viac predražiť obsluhu jeho dlhu.
S&P chce preskúmať, aký vplyv má zhoršenie situácie v ekonomike na oslabený finančný systém. Okrem toho chce prehodnotiť menovo-politickú flexibilitu Ruska.
Prudký pád cien ropy a sankcie Západu majú výrazný negatívny vplyv na ruskú ekonomiku. Rubeľ rovnako ako ruské akciové trhy sa dostal pod veľký tlak. Ruská centrálna banka sa pokúsila výrazným zvýšením úrokových sadzieb stabilizovať domácu menu. V posledných dňoch sa situácia na finančných trhoch mierne upokojila.
Obe zvyšné dve z troch najdôležitejších ratingových agentúr, Moody’s a Fitch, hodnotia úverovú bonitu Ruska o stupeň lepšou známkou ako S&P.

Súvisiace články

Aktuálne správy