Britský HDP v 3. kvartáli medziročne stúpol iba o 2,6 %

Hrubý domáci produkt krajiny v období júla až septembra podľa revidovaných údajov vzrástol menej, ako naznačoval predošlý odhad, z ktorého vyplývalo, že ekonomika medziročne posilnila o 3 %

Britská ekonomika v treťom štvrťroku podľa revidovaných údajov medziročne posilnila iba o 2,6 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny ONS. Podľa jeho predošlého odhadu hrubý domáci produkt (HDP) Veľkej Británie v treťom kvartáli vzrástol o 3 %. Dôvodom revízie boli menšie investície a vyšší dovoz, ako sa pôvodne odhadovalo. ONS však potvrdil svoj predošlý odhad, podľa ktorého ekonomika medzikvartálne vzrástla o 0,7 %.

Rast britskej ekonomiky v treťom štvrťroku ešte výraznejšie závisel od výdavkov domácností napriek poklesu ich príjmov. Štatistický úrad uviedol, že disponibilné príjmy domácností po zdanení a zohľadnení inflácie sa v treťom štvrťroku medzikvartálne zmenšili o 0,1 % a medziročne stúpli iba o 1 %. Spotrebitelia však použili svoje úspory, čiže výdavky britských domácností sa zrýchlili. V porovnaní s druhým štvrťrokom výdavky domácností vzrástli o 0,9 %, takže sa stali hlavným motorom ekonomického rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy