Americká ekonomika vzrástla v 3. štvrťroku až o 5 %

Americká ekonomika vzrástla v 3. štvrťroku medziročne až o 5 %, čo je najvýraznejší rast za vyše 11 rokov. Pod prudký rast sa podpísali najmä spotrebiteľské výdavky a firemné investície. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews, ktoré zverejnili konečný údaj amerického ministerstva obchodu pre 3. kvartál.
Výsledok predstavuje výraznú revíziu smerom nahor oproti pôvodnému údaju, v rámci ktorého ministerstvo obchodu uvádzalo rast ekonomiky USA za obdobie od júla do konca septembra na úrovni 3,9 %. Zároveň je lepší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov. Tí predpokladali, že údaj bude revidovaný smerom nahor na 4,3 %. Najviac ekonomiku potiahli firemné investície, ako aj spotrebiteľské výdavky v oblasti zdravotníctva.
Ide o najrýchlejšie tempo rastu od leta 2003. Už 2. kvartál priniesol výrazný rast ekonomiky, keď hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol medziročne o 4,6 %.
Väčšina ekonómov v súčasnosti predpokladá, že vo 4. štvrťroku sa tempo rastu spomalí na 2,5 %. V roku 2015 očakávajú rast ekonomiky na úrovni 3 %. Ak sa ich odhady naplnia, bude to najrýchlejší celoročný rast ekonomiky USA od roku 2005, keď dosiahol 3,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy