Rusko údajne prikázalo exportérom predať cudzie meny

Podľa zdrojov denníka Kommersant by mali najväčšie ruské exportné firmy v štátnom vlastníctve počas nasledujúcich dvoch mesiacov na základe vládneho dekrétu predávať v priemere zhruba 1 mld. USD denne

Ruský premiér Dmitrij Medvedev podpísal vládny dekrét, ktorý prikazuje najväčším exportným firmám v štátnom vlastníctve predať časť svojich tržieb v zahraničných menách. Informoval o tom v utorok denník Kommersant, pričom sa odvolával na nemenované zdroje. Podľa denníka by mali firmy počas nasledujúcich dvoch mesiacov predávať v priemere zhruba 1 mld. USD denne.

Ruská centrálna banka tiež v utorok uviedla, že možnosť predaja časti devízových tržieb je predmetom konzultácií s poprednými exportérmi. Kontinuálne predaje časti devízových príjmov by boli prospešné z pohľadu stability devízových trhov aj poistenia firiem proti kurzovým rizikám, uviedla centrálna banka v stanovisku pre agentúru Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin opakovane sľuboval že krajina nezavedie kontrolu kapitálu, predmetné opatrenie však možno považovať za miernejšiu formu reštrikcií v oblasti kapitálových tokov, uviedla agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy