Možnosť prepoistiť sa využilo 93 070 poistencov

V roku 2014 z celkového počtu 5,18 mil. poistencov využilo možnosť prepoistiť sa 93 070 poistencov. Ako ďalej informoval Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), predstavuje to najnižšie číslo od roku 2006. Úrad akceptoval 89 633 prihlášok na zmenu zdravotnej poisťovne od 1. januára 2015, čo predstavuje 1,73 % z celkového počtu poistencov.

Neakceptovaných bolo 3 437 prihlášok. Najčastejším dôvodom zamietnutia bolo to, že išlo o duplicitnú prihlášku. Týkalo sa to 1 582 prihlášok. Následne 1 203 bolo späťvzatých prihlášok. Menšími dôvodmi bolo napríklad to, že nesedelo meno alebo priezvisko, prípadne že dotyčný nemal poistný vzťah.

V rámci kampane na zmenu zdravotnej poisťovne úrad riešil k 19. decembru celkom 11 podnetov. Deväť ich bolo v rámci poisťovne Union a dve voči Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Dôvodom boli zavádzajúce informácie zo strany zdravotnej poisťovne a to, že prihlášku nepodal poistenec a zmena tak bola neoprávnená. Na poisťovňu Dôvera nebol podaný žiadny podnet.

Po zohľadnení príchodov a odchodov zaznamenala prírastok poistencov voči kmeňu iba poisťovňa Union, a to 4,5 %. Dôvera a Všeobecná zdravotná poisťovňa evidovali pokles zhodne o 0,41 %.

Zmeniť zdravotnú poisťovňu sa dá iba raz do roka. Tí, ktorých prihlášku potvrdil ÚDZS, sa stanú klientmi novej zdravotnej poisťovne od 1. januára. Najneskôr do 8. januára musia vrátiť preukaz poistenca a európsky preukaz predchádzajúcej poisťovni. Zmenu tiež musia nahlásiť svojmu zamestnávateľovi, ako aj obvodnému lekárovi.

Súvisiace články

Aktuálne správy