Ako ušetriť peniaze a zintenzívniť pocit šťastia

, pragcap Foto: SITA

Zaujímavý graf sa objavil na Yahoo! Finance, aké sú tie najčastejšie finančné novoročné predsavzatia.

Ušetriť viac peňazí. Takéto želanie  je stále na vrchole zoznamu rok čo rok, ale štatistiky úspor hovoria niečo úplne iné. Jasné, veď ušetriť peniaze nie je vôbec jednoduché. Najťažšie je stanovenie si priorít. Je veľmi jednoduché kupovať za kupóny, alebo ušetriť na káve, tieto malé veci ale neurobia veľkú dieru v rozpočte. Ak chcete naozaj ušetriť, musíte sa zamerať na veľké veci. Ako je bývanie, doprava a lepší zárobok.

Väčšina ľudí míňa na dopravu viac, než si myslí. Priemerný Američan musí pracovať 500 hodín ročne, alebo 2 hodiny denne, aby dokázali zaplatiť za prevádzku svojho auta.  Je to cena zahŕňajúca palivo, údržbu, poplatky aj náklady na poistenie. Kvôli týmto nákladom, priemerná americká domácnosť utratí takmer 20 % z príjmu na dopravu. Pre rodiny s nízkymi príjmami to môže byť až 40 % z príjmov.

Skutočne potrebujete nové auto? Stojí tá nezameniteľná vôňa vôbec za to? Úver rozložený na 5 rokov pri 4 % je pri priemernej cene auta takmer 600 dolárov za mesiac. K tomu je nutné pripočítať všetky tie ostatné prevádzkové náklady. Navyše pri novom aute strácate asi 10 % hodnoty auta v okamihu, keď opúšťate brány dílera. Po prvom roku nové auto odpisuje ďalších 20 % a v po piatich rokoch stratí v priemere až 60 % z pôvodnej hodnoty.

Niektorí budú namietať, že nové auto ma urobí šťastnejším. Vedci z University of Michigan však tvrdia, že to tak vôbec nie je. Vo výskume požiadali vodičov, aby zhodnotili svoje skúsenosti. Cena áut sa pohybovala od 400 dolárov po 40 000 dolárov. A nenašla sa žiadna súvislosť medzi hodnotou  vozidla a množstvom zábavy, ktoré by sa ich majiteľom dostalo po sadnutí za volant. V skutočnosti, sa väčšine páčil príbeh z jazdy v peknom aute viac než skutočný zážitok zo samotnej  jazdy. Ľudia hovorili, že si užili jazdu v drahom autá viac, až keď ich požiadali, aby opísali značku, model a rok. Ale nerozprávali o tom, ako samotná jazda prebiehala. Skôr išlo o symbol spoločenského postavenia naprogramovaný v hlave, než čokoľvek iné. Rovnako ako u väčšiny vecí, radosť z nákupu novinky je preč omnoho skôr, než si myslíme.

Ďalší spôsob, ako znížiť náklady je prisťahovať sa bližšie k zamestnaniu. Štúdia ukázala, že príjem môže vzrásť o viac ako tretinu, ak sa vzdialenosť zníži do 22 minút na dochádzanie.

Nikomu neprináleží komentovať veci, na ktoré by ľudia mohli, alebo nemali míňať svoje peniaze. Existujú takí, pre ktorých sú autá absolútne na špičke rebríčka. To je v poriadku, ak si na ne dokážu našetriť a zvyšok svojho finančného rozpočtu im to neohrozí. Cieľom by malo byť, starať sa v prvom rade o príjem a automatizované úspory a byť schopný minúť na čokoľvek, čo budete chcieť, bez zbytočného zadlženia sa. Bývanie, doprava, kariéra, sú oveľa dôležitejšie pre tých, ktorí chcú ušetriť skutočné peniaze, nie len pár drobných. A nájsť medzeru v takýchto veľkých nákladoch je vždy najťažšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy