Z Jesenského posilnili vlaky na Tisovec, vlaku do Tornale sa nedočkali

Pozitívny dosah na cestovný ruch očakávajú od zmien v grafikone Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v Jesenskom v okrese Rimavská Sobota. Ako pre TASR povedal starosta obce Gabriel Mihályi, posilnenia sa dočkali na trati medzi Rimavskou Sobotou a Tisovcom.
Okres Rimavská Sobota patrí dlhodobo medzi regióny s najvyššou mierou evidovanej nezamestnanosti. Jednou z oblastí, v ktorej by mohli vzniknúť nové pracovné príležitosti, je oblasť cestovného ruchu. „V tomto smere vnímame posilnenie železničného spojenia veľmi pozitívne. Na druhej strane, objavujú sa u nás zatiaľ len prvé náznaky turistického rozvoja. Tieto veci sa nedajú vybudovať zo dňa na deň. Potrvá ešte dosť dlho, kým sa cestovný ruch dostane na takú úroveň, že to reálne pocítia aj naši obyvatelia. Tak či tak, cestovný ruch môže byť aj v budúcnosti len doplnkom, potrebujeme tu aj ďalšie možnosti zamestnanosti. Nemenej dôležitým momentom sú samotné železničné stanice. Ak chceme hovoriť trebárs o cestovnom ruchu, určite budú potrebovať skultúrnenie a o tom sa snažíme rokovať so zástupcami železníc,“ povedal Mihályi.
V minulosti vnímali v Jesenskom zmeny grafikonu ZSSK veľmi negatívne. Obyvatelia Jesenského, ale najmä okolitých obcí využívali najmä vlakové spojenie smerom na Tornaľu. Po jeho zrušení sa snažili o jeho obnovu aj podpisovou akciou viacerých samospráv. „Ľudia totiž z obcí mimo hlavnej cestnej trasy dochádzali do práce vlakom. Postupne si na situáciu zvykli a väčšinou teraz cestujú vlastnými autami. Pravdou je aj to, že ľudí dochádzajúcich za prácou už je naozaj veľmi málo,“ dodal starosta Jesenského.
Samosprávy v okrese Rimavská Sobota sa po zmenách v železničnom grafikone obávajú, že v budúcnosti budú mať problémy s autobusovými spojmi. „Teraz máme súkromné autobusové spoločnosti a tam klesne počet prepravovaných osôb. Prevádzku v súčasnosti koordinujú a dotujú podľa potreby samosprávne kraje. Momentálne sa obávame nerovnomerného trhu, kde je podporený iba jeden poskytovateľ služby a my nevieme, čo to prinesie do budúcnosti,“ doplnil Mihályi.

Súvisiace články

Aktuálne správy