Vznikne rada pre riešenie krízových situácií

Zároveň vznikne národný fond na zhromažďovanie peňažných príspevkov vybraných inštitúcií

Na Slovensku sa zavedie nový rámec prevencie a riešenia možných krízových situácií na finančnom trhu. Vyplýva to zo zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu, ktorý v stredu podpísal prezident SR Andrej Kiska. Vzniknúť by mala rada pre riešenie krízových situácií a národný fond na zhromažďovanie peňažných príspevkov vybraných inštitúcií. Cieľom zákona je prebrať do slovenského právneho poriadku eurosmernice, ktorými sa stanovuje rámec pre ozdravenie a riešenie krízových situácií úverových inštitúcií a investičných spoločností.

Prioritou je zaviesť do praxe efektívny systém krízového manažmentu, ktorý pozostáva z troch fáz. V rámci prvej fázy budú mať finančné inštitúcie povinnosť vypracovať plány ozdravenia. Druhá fáza sa týka možnej intervencie s cieľom vyriešiť situáciu. Tretia fáza rieši, čo robiť, ak záchrana upadajúcej spoločnosti je vo verejnom záujme a neexistujú žiadne iné riešenia ozdravenia inštitúcie.

Nový zákon zároveň určuje novú inštitúciu, radu pre riešenie krízových situácií, ktorá bude vykonávať právomoci pri riešení krízových situácií finančných inštitúcií. Rada bude mať deväť členov. Štyria členovia budú vedúci zamestnanci Národnej banky Slovenska a štyria budú z rezortu financií. Členov rady za centrálnu banku bude vymenovávať a odvolávať guvernér Národnej banky Slovenska a členov rady za ministerstvo minister financií. Ďalším členom rady bude riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity.

Taktiež vznikne národný fond pre riešenie krízových situácií. Ide o účelový fond, s ktorým bude hospodáriť rada. V ňom sa budú sústreďovať peňažné príspevky vybraných inštitúcií na financovanie krízových riešení. Vybrané finančné inštitúcie budú povinné uhrádzať do národného fondu pravidelné ročné príspevky, ako aj mimoriadne príspevky. Zákon nadobúda účinnosť 1. januára 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy