Nálada v japonskom priemysle sa zhoršila

Index nálady veľkých japonských priemyselných výrobcov za obdobie októbra až decembra klesol na 8,1 bodu z úrovne 12,7 bodu, na ktorej bol v predošlom štvrťroku

Nálada veľkých japonských priemyselných výrobcov sa v období októbra až decembra zhoršila a producenti očakávajú, že v ďalšom kvartáli sa podmienky opäť zhoršia. Vyplýva to z vládneho prieskumu, ktorého výsledky zverejnili v stredu. Index nálady veľkých priemyselníkov za obdobie októbra až decembra klesol na 8,1 bodu z úrovne 12,7 bodu, na ktorej bol v predošlom štvrťroku. Očakáva sa pritom, že v období januára až marca ešte viac klesne, a to na 6,1 bodu.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že veľké japonské priemyselné firmy plánujú za celý terajší účtovný rok, ktorý sa končí v marci, zvýšiť kapitálové výdavky o 4,9 %. Predchádzajúci prieskum naznačoval, že chcú kapitálové výdavky zvýšiť o 5,7 %. Japonská ekonomika sa v treťom štvrťroku dostala do recesie po tom, ako spotrebu poškodilo aprílové zvýšenie dane z predaja.

Dôvera japonských spotrebiteľov sa v novembri zhoršila už štvrtý mesiac po sebe. Vyplýva to z prieskumu japonského úradu vlády. Index nálady domácností, ktorý mapuje názory na vývoj príjmov a na situáciu na trhu práce, v novembri oslabil 37,7 bodu, čiže najnižšie od apríla.

Súvisiace články

Aktuálne správy