Vianočné sviatky single: Neseďte doma, hľadajte ponuku šitú na mieru

, origo Foto: SITA;photl

Čím viac sa blížia Vianoce, tým viac niektorým jedincom vŕta hlavou, čo s tým? Ak je niekto single, hľadá možnosti kam odcestovať. Nie je preto vôbec ojedinelé, že v mnohých krajinách sa cestovné kancelárie počas Vianoc snažia zamerať vyslovene na single zákazníkov.

Podľa štatistík, si organizovaný výlet pre jednotlivca vyberie viac žien než mužov. Zdá sa, že ženy majú dobrodružného ducha a sú ochotnejšie si zaplatiť za sólo výlety, pričom muži si asi radšej cestu zorganizujú svojpomocne, alebo sa nikam ani nevyberú.

Singles sú považovaní za dôležitú cieľovú skupinu cestovných kancelárií. V západnej Európe aj v Spojených štátoch už funguje celý rad agentúr, ktoré organizujú výlety pre osamelých cestovateľov.

Hoci doterajšia prax ukazuje, že hotelová izba obsadená jednou osobou je za príplatok, mnohé ubytovacie kapacity už objavili potenciál single cestovateľov a nepýtajú si peniaze navyše za obsadenie dvojlôžkovej izby. Niektoré hotely zašli ešte ďalej a hľadajú ďalšie spôsoby, ako osamelých potešiť. Stačí aj taká drobnosť, že do izby neumiestnia obrovský jedálenský stôl s dvoma stoličkami, z čoho by sa mohli cítiť ešte osamelejšie tí, čo majú vzťahov momentálne plné zuby.

Žiť single ešte neznamená, že niekto musí cestovať sólo. Sú aj také cestovné kancelárie, ktoré špeciálne pre singles zabezpečujú skupinové cestovanie. Zájazdy sú väčšinou predávané s vekovým ohraničením, odpadá tak riziko, že by bola 50 ročná žena nútená absolvovať nočné výjazdy na diskotéky so skupinou dvadsaťročných namiesto toho, aby navštívila miestne múzeá, či kostoly. Samozrejme, dbá sa hlavne na to, aby každý mal vlastnú izbu a nemusel zdieľať ubykáciu s niekým úplne cudzím.

Práve nastávajúce sviatky sú pre cestovky zamerané na single zákazníkov jedným z najlepších období. Každý, kto si to môže dovoliť, radšej niekam odcestuje, len aby nemusel sedieť sám doma. V ponuke britských, alebo amerických kancelárií sú najčastejšie medzi vianočnými ponukami najmä zájazdy do juhovýchodnej Ázie, ako je Vietnam, Thajsko, ale aj Karibik je mimoriadne populárnou destináciou. Samozrejme, že ani takýto výlet negarantuje absolútny útek od vianočnej atmosféry, veď vo veľkých turistických centrách sa s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú tváriť, že sa nič nedeje. Iné to však už bude napríklad počas výletu niekde na chrbte marockej ťavy, kde sotva zaznejú toľko omieľané rytmy vianočných hitov.

Okrem gýčových morských pláží sú v ponuke aj rozprávkové zimné krajiny. V prípade jednej anglickej cestovnej kancelárie zameranej na sólo cestovateľov patrí medzi najobľúbenejšie šesťdňový výlet do Rakúska. Tirolské hory, do vianočného šatu odetý Salzburg, neodmysliteľné trhy, a trocha romantiky na koňmi ťahaných saniach. Rovnaká kancelária má v ponuke aj vianočné výlety k jazeru Lago di Garda v Taliansku, do Slovinska, Prahy aj Petrohradu. Že existuje dopyt po takýchto ponukách nedokazuje nič lepšie než skutočnosť, že už do konca októbra boli všetky do jedného vypredané.

Existujú aj ľudia, ktorí komerciu apriori odmietajú a vianočné obdobie využívajú na doplnenie duchovnej energie. Hľadajú na čas útočisko niekde ďaleko od domova, alebo sa rozhodnú prijať dobrovoľnícke práce v iných častiach sveta. Samozrejme, že pomôcť ľuďom prácou v rámci organizovanej dobrovoľníckeho programu zvyčajne znamená siahnuť hlbšie do vrecka.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy