Priemerná mzda v ČR v 3. štvrťroku vzrástla

Priemerná mzda v Česku v 3. štvrťroku 2014 vzrástla, ale menej, ako ekonómovia očakávali. Podľa údajov Českého štatistického úradu sa priemerná mzda v susednej krajine v sledovanom období zvýšila o 441 korún na 25.219 Kč (912,97 eura). Informovali o tom na svojich internetových stránkach finančný portál Patria.cz a denník Mladá fronta Dnes.
Zo štatistík tiež vyplýva, že mzdy v Česku v 3. kvartáli nominálne vzrástli o 1,8 % a reálne, po odpočítaní inflácie, sa zvýšili o 1,2 %. Analytici pritom očakávali, že nominálne stúpnu o 2,5 % a reálne o 1,9 %. A v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom mzdy v podstate stagnovali.
Patria pripomína, že priemerná mzda je tak trochu imaginárne číslo, pretože na ňu „nedosiahnu“ až dve tretiny zamestnancov. A reálne zvýšenie miezd v nemalej miere zabezpečila nízka inflácia, ktorá sa pohybujúce hlboko pod cieľovou úrovňou centrálnej banky.
Okrem toho v súkromnej podnikateľskej sfére, ktorej sa tento rok pomerne darí, rastú mzdy ešte pomalšie ako v nepodnikateľskej. Najvyššieho zvýšenia platov sa v 3. štvrťroku dočkala verejná správa, kde stúpli mzdy medziročne o 4 %. A naopak, zamestnancom v ťažobnom priemysle mzdy klesli.
No hoci rast miezd nie je „oslnivý“, pozitívne je aspoň to, že po dvoch rokoch reálneho poklesu sa mzdy začínajú spamätávať. Spolu s klesajúcou nezamestnanosťou sa tak mierne zvyšuje kúpna sila obyvateľov a aj ich nálada, čo vedie k vyšším výdavkom domácností.

Súvisiace články

Aktuálne správy