Švajčiarska ekonomika vzrástla v 3. kvartáli o 0,6 %

Švajčiarska ekonomika rástla v 3. kvartáli najrýchlejšie za vyše rok. Motorom bola vysoká spotreba a export. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa za tri mesiace od júla do konca septembra v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zvýšil o 0,6 %, uviedlo švajčiarske ministerstvo hospodárstva vo svojom prvom odhade. Ministerstvo tiež mierne revidovalo tempo rastu v 2. štvrťroku na 0,3 %. Ekonómovia očakávali zrýchlenie rastu len na 0,3 % z pôvodne uvádzaných 0,2 %.
Spotreba domácností sa zvýšila o 0,6 %. Hlavným ťahúňom súkromnej spotreby bol nárast výdavkov na zdravotníctvo a dopravu. Verejné výdavky vyskočili o 0,9 % po poklese v predchádzajúcich dvoch štvrťrokoch.
Export vzrástol o 4,7 % po 11,1-% prepade v 2. kvartáli. Import sa zvýšil o 3 % po 14,4-% poklese.
V medziročnom porovnaní sa švajčiarsky HDP v 3. kvartáli zvýšil o 1,9 % po 1,6-% náraste v predchádzajúcich troch mesiacoch. Ekonómovia počítali so stagnáciou tempa rastu na pôvodne uvádzaných 1,4 %.
„Švajčiarska ekonomika smeruje v roku 2014 k mäkkému pristátiu. Na súkromnú spotrebu budú mať naďalej negatívny vplyv obavy z deflácie a neistota týkajúca sa oživenia v eurozóne na investície a rastové vyhliadky zostanú nízke,“ uviedol ekonóm ING Bank Julien Manceaux.
Tieto mierne rastové vyhliadky však podľa Manceaux nie sú dôvodom na to, aby Švajčiarska národná banka (SNB) výrazne zmenila nastavenie svojej menovej politiky. Manceaux očakáva, že banka bude naďalej chrániť strop pre posilnenie franku voči euru.
Švajčiarske ministerstvo hospodárstva v októbri znížilo svoju rastovú prognózu pre tento rok na 1,8 % z 2 %. Predpoveď pre rok 2015 klesla na 2,4 % z 2,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy