Nemecký spracovateľský priemysel v novembri oslabil

Aktivita v spracovateľskom priemysle najväčšej európskej ekonomiky bola v novembri najslabšia od júna 2013

BERLÍN 1. decembra (SITA, Reuters) – Aktivita v nemeckom spracovateľskom priemysle v novembri klesla najviac za 17 mesiacov. Index nákupných manažérov (PMI) v odvetví podľa finálnych údajov, ktoré zverejnila v pondelok agentúra Markit, klesol na 49,5 bodu z októbrových 51,4 %. Ocitol sa tak pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Novembrový výsledok bol najhorší od júna 2013. Nové objednávky oslabovali tretí mesiac v rade, keď ich stláčal nadol neistý výhľad domácej ekonomiky a slabý vonkajší dopyt. Exportné objednávky klesli prvýkrát od júla 2013.

Firmy v novembri pokračovali v prijímaní nových zamestnancov, avšak iba veľmi miernym tempom. Najväčšia európska ekonomika v treťom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom posilnila o 0,1 %. Nemecko sa vďaka tomu vyhla prepadu do recesie, ktorá krajine hrozila po tom, čo ekonomika v druhom kvartáli prekvapujúco o 0,1 % klesla.

Francúzsky spracovateľský priemysel zaznamenal v novembri najvýraznejší prepad aktivity za tri mesiace. Index nákupných manažérov podľa osobitných údajov agentúry Markit klesol na 48,4 bodu z októbrových 48,5 bodu. Aktuálne čísla podľa agentúry Markit signalizujú, že aktivita súkromného sektora v závere roka zostane brzdou rastu druhej najväčšej ekonomiky eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy