Rast aktivity čínskeho výrobného sektora sa v novembri zastavil

Rast aktivity čínskeho výrobného sektora sa v novembri zastavil a hodnota príslušného indexu klesla na najnižšiu úroveň za šesť mesiacov. Informovala o tom agentúra DPA.
Podľa najnovšieho prieskumu banky HSBC, ktorý potvrdil rýchly odhad, index nákupných manažérov (PMI) čínskeho výrobného sektora v novembri klesol na 50 bodov z októbrových 50,4 bodu. Dosiahol tak zlomovú hranicu.
Hodnota indexu vyššia ako 50 bodov totiž signalizuje rast daného odvetvia a naopak, ak je nižšia, znamená to pokles jeho aktivity.
Spresnené výsledky PMI tak naznačujú, že vyhliadky čínskej ekonomiky nie sú veľmi priaznivé. Kľúčové ukazovatele, ako domáci dopyt, ktorý síce vzrástol, avšak len mierne, či spomalenie rastu exportných objednávok na najnižšiu úroveň za päť mesiacov signalizujú, že vyhliadky na oživenie čínskej ekonomiky slabnú.
Aj oficiálny index nákupných manažérov (PMI) čínskeho štatistického úradu v novembri klesol na 50,3 bodu z 50,8 bodu v októbri, čo potvrdzuje, že toto odvetvie stráca dynamiku.
Výkon čínskej ekonomiky sa v 3. štvrťroku zvýšil o 7,3 %, čo bol jej najslabší výsledok za päť rokov. Vláda si pritom dala za cieľ dosiahnuť 7,5-% rast hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy