Pokles japonskej ekonomiky bol možno miernejší

Oslabenie japonskej ekonomiky v treťom kvartáli by mohlo byť miernejšie, než naznačujú predbežné údaje. Dôvodom na optimizmus sú údaje o kapitálových výdavkoch v krajine. Tie sa v treťom štvrťroku medziročne zvýšili o 5,5 %. Vyplýva to z údajov japonského ministerstva financií zverejnených v pondelok.

V predchádzajúcom kvartáli sa kapitálové výdavky zvýšili o 3 %. Mohli by sa teda zmierniť obavy súvisiace so zotavením ekonomiky po tohtoročnom zvýšení dane z predaja. „Revidované údaje poukážu na slabší pokles hrubého domáceho produktu (HDP). Ten by mohol byť blízko nuly. Údaje o spotrebiteľských výdavkoch, priemyselnej výrobe a investíciách ukazujú, že tieto tri faktory budú motorom budúceho rastu,“ povedal jeden z analytikov.

Z predbežných údajov vyplýva, že japonská ekonomika v treťom kvartáli klesla medziročne o 1,6 %. Japonská ekonomika sa tak tretíkrát za štyri roky dostala do recesie. Predbežné údaje rátajú s poklesom kapitálových výdavkov o 0,2 %. Revidované údaje o vývoji HDP Japonska budú známe 8. decembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy