Medziročná inflácia v Nemecku v novembri spomalila na 0,5 %

Novembrová medziročná inflácia v krajine podľa harmonizovaného indexu Európskej únie spomalila na 0,5 % z októbrovej úrovne 0,7 %

Medziročná inflácia v Nemecku, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou, v novembri oslabila na najnižšiu úroveň za takmer päť rokov. Považuje sa to za signál toho, že riziko deflácie v eurozóne sa nezmenšuje. Novembrová medziročná inflácia v Nemecku podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) zmiernila na 0,5 % z októbrovej úrovne 0,7 %. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré nemecký štatistický úrad zverejnil vo štvrtok. Analytici očakávali, že inflácia oslabí menej výrazne, a to na 0,6 %. Medzimesačne sa celková cenová hladina v krajine podľa metodiky EÚ v novembri nezmenila.

Medziročne sa cenová hladina v Nemecku podľa národnej metodiky v novembri v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšila o 0,6 %. V porovnaní s októbrom sa novembrové nemecké ceny podľa národnej metodiky nezmenili. „Terajšie znižovanie cien energií, ak bude pokračovať a nevyváži ho výrazné oslabenie meny, by mohlo infláciu v Nemecku ešte viac zatlačiť smerom nadol,“ uviedol Carsten Brzeski, analytik ING Bank.

Súvisiace články

Aktuálne správy