Ostrejší tón Merkelovej: EÚ nikdy nenútila Ukrajinu k voľbe medzi Bruselom a Moskvou

, ČTK Foto: SITA

Rusko spochybňuje mierové usporiadanie Európy a porušuje medzinárodné právo, vyhlásila včera v spolkovom sneme nemecká kancelárka Merkelová. Vo svojom prejave spomenula, že ukrajinská kríza potrvá dlho a postup Ruska nič neospravedlňuje

"Aj keď uzavretie asociačnej dohody medzi úniou a Ukrajinou sprevádzali ťažkosti, nič z toho neospravedlňuje ruskú anexiu Krymu a nič neospravedlňuje priame alebo nepriame zapojenie Ruska do bojov v Donecku a v Luhansku na východe Ukrajiny," povedala za hlasného potlesku poslancov.

"Rusko nerešpektuje územnú súdržnosť Ukrajiny, a to napriek tomu, že sa spolu s Britániou a Spojenými štátmi v dohode z Budapešti z roku 1994 zaviazalo chrániť práve túto územnú súdržnosť," pripomenula.

Podľa Merkelovej je potrebné sa pripraviť na to, že riešenie konfliktu na Ukrajine potrvá dlho. "Vojensky je tento konflikt neriešiteľný," zdôraznila s tým, že Nemecko bude politicky aj ekonomicky podporovať Ukrajinu, chce ale zachovať aj dialóg s Ruskom. Pokračovanie v protiruských sankciách je však podľa nej nevyhnutné.

Nové, ostrejšie tóny v kancelárkinom slovníku pripisujú pozorovatelia jej rozčarovaniu z dlhého rozhovoru, ktorý mala v utorok medzi štyrmi očami s ruským prezidentom Vladimirom Putinom počas summitu G20 v austrálskom Brisbane. Pri ňom si vraj definitívne uvedomila, aká dlhá a tŕnistá je cesta k riešeniu konfliktu na Ukrajine.

Veliteľ síl NATO v Európe, americký generál Philip Breedlove pri včerajšej návšteve Kyjeva obvinil Rusko, že jeho sily operujú na východe Ukrajiny. Rusi podľa neho predstavujú chrbticu síl proruských separatistov bojujúcich s ukrajinskými jednotkami. Vyjadril tiež znepokojenie nad tým, že vraj Rusi na Kryme umiestnili strely s plochou dráhou letu a protilietadlové rakety ohrozujúce celú oblasť Čierneho mora.

Súvisiace články

Aktuálne správy