Vláda chce podporiť startupy, požičia 420 miliónov z európskych peňazí

, E15 Foto: SITA

Slovenských podnikateľov by mal od budúceho roka podporovať miliónmi eur nový investičný mechanizmus. Podľa ministerstva financií, garanta rodiaceho sa Slovenského investičného holdingu, môže finančnú pomoc získať prakticky každý. Hlavne stredné, malé a začínajúce firmy si takto budú môcť požičať na svoje projekty. Na oplátku im do firmy zatiaľ kapitálovo vstúpi holding.

Štát sa tak chystá pokryť časť podnikateľských aktivít, ktoré nedokážu získať zdroje komerčne prostredníctvom bánk či investorov do svojich startupov. Kabinet do tohto fondu vyčlenil 420 miliónov eur, ktoré pritečú z európskych peňazí určených pre roky 2014-2020. Všetci ministri využívajúci eurofondy tak majú povinnosť vyčleniť tri percentá zo svojich operačných programov a odviesť ich do holdingu. "Zastrešenie finančných nástrojov pod jednu štruktúru dodá celej implementácii potrebnú transparentnosť a dôveryhodnosť, vyžadovanú investormi," vysvetľoval rezort pri predkladaní návrhu. Do systému by totiž rád dostal aj dodatočné súkromné peniaze.

Okrem deklarovanej dôveryhodnosti majú byť lákadlom pre investorov aj rizikové garancie. Holding sa na seba chystá prevziať väčšinu dopadov možného zlyhania investície.

To je zaujímavé predovšetkým pre začínajúce projekty, ktoré v súčasnosti na slovenskom trhu len veľmi ťažko získavajú financie a sú nútené odchádzať za hranice. Od súkromníkov by vďaka príťažlivému nastaveniu fondu mohol štát získať ďalších približne 1,6 miliardy eur.

Mená investorov však zatiaľ nekonkretizuje, s mnohými ešte rokuje. Finančné injekcie majú byť nasmerované aj do väčších projektov, a to na rozvoj infraštruktúry, energetiky vrátane obnoviteľných zdrojov. Vláda nechce pritom nechať bokom ani mestá a obce, najmä pokiaľ ide o pomoc pri spracúvaní odpadov a budovanie čističiek vôd.

Súvisiace články

Aktuálne správy