Šéf ruskej diplomacie: Dúfam, že vzťahy s EÚ sa nepokazili nezvratne

, ČTK Foto: SITA

Rusko dúfa, že jeho vzťahy s Európskou úniou "nedosiahli bod, od ktorého už niet návratu". V Minsku to vyhlásil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Vzťahy EÚ a Ruska sa zhoršili v dôsledku ruskej anexii Krymu a ukrajinskej krízy. Brusel sa snaží prinútiť Moskvu k zmene politiky uvalením sankcií.

Kyjev a Západ obviňujú Rusko z podporovania proruských separatistov na východe Ukrajiny zbraňami i vojakmi. Moskva to ale popiera. Konflikt na východe Ukrajiny si od tohtoročného apríla podľa OSN vyžiadal viac ako 4000 mŕtvych. Na čiernej listine EÚ je v súčasnosti 119 ľudí a 23 firiem, ktorí sa podľa EÚ previnili proti ukrajinskej územnej celistvosti alebo prospechom z anexii Krymu.

Podľa Lavrova sa únijná politika v ukrajinskej kríze javí ako pokus preniesť zodpovednosť na Rusko, čo na starom kontinente podkopáva dôveru. "Dúfame, že sa nedosiahol bod, z ktorého niet návratu," povedal Lavrov podľa agentúry TASS. Ubezpečil tiež, že Rusko sa neusiluje o konfrontáciu so Západom a sankcie kritizoval ako slepú uličku.

Lavrovov bieloruský kolega Uladzimir Makej podľa agentúry TASS počas porady vedenia oboch ministerstiev vyhlásil, že v dôsledku ukrajinskej krízy sa "náš svet ocitol na prahu novej studenej vojny". Rusko a Bielorusko podľa neho musia čeliť novým výzvam Západu, budovaniu americkej protiraketovej obrany a zvýšenej aktivite NATO pri hraniciach.

Súvisiace články

Aktuálne správy