Centrálne banky môžu v prípade núdze nakupovať aj štátne dlhopisy

Centrálne banky môžu v krajnom prípade nakupovať aj štátne dlhopisy, vyhlásil člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Christian Noyer. Informovala o tom agentúra Reuters.
K tomu by mohlo dôjsť, ak by sa centrálna banka snažila zmierniť reakcie na prudký nárast úročenia štátnych dlhopisov, alebo utlmiť deflačné riziká, uviedol dnes Noyer pri otvorení konferencie centrálnych bankárov v Paríži. Zároveň varoval, že extrémne nízke úrokové sadzby nemôžu vytvoriť ilúziu, že vlády nemusia konsolidovať svoje rozpočty.
Existujú však aj situácie, v ktorých by centrálne banky mali zasiahnuť. „V mimoriadnych prípadoch by centrálne banky mali tlmiť dôsledky prepadu dôvery na výnosy štátnych dlhopisov tým, že budú nakupovať štátne dlhopisy,“ uviedol Noyer, ktorý je tiež guvernérom francúzskej centrálnej banky. Takéto nákupy sú podľa neho oprávnené v prípade ohrozenia hospodárskej alebo finančnej stability alebo v prípade, ak chce centrálna banka zabrániť poklesu cien, teda deflácii.
Prezident ECB Mario Draghi vo štvrtok (6. 11.) vyhlásil, že ECB pripravuje konkrétne opatrenia, ktoré prijme, ak budú na oživenie ekonomiky a rastu cien potrebné ďalšie monetárne stimuly. Predpokladá sa, že ECB by mohla nakupovať firemné alebo štátne dlhopisy.

Súvisiace články

Aktuálne správy