ČNB nezmenila nastavenie menovej politiky, je pripravená intervenovať

Nastavenie menovej politiky v Česku zostáva nezmenené. Informoval o tom internetový portál Patria Online.
Banková rada Českej národnej banky (ČNB) ponechala úrokové sadzby na súčasnej úrovni. Dvojtýždňová repo sadzba zostáva na 0,05 %, diskontná sadzba na 0,05 % a lombardná sadzba na 0,25 %.
ČNB sa tiež rozhodla, že bude naďalej používať devízový kurz ako ďalší nástroj uvoľňovania menových podmienok a potvrdila svoj záväzok v prípade potreby intervenovať na devízovom trhu na oslabenie kurzu českej koruny tak, aby udržiavala kurz domácej meny voči euru blízko úrovne 27 CZK/EUR.
Banková rada zopakovala, že uvedený kurzový záväzok považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB bude intervenciami na devízovom trhu brániť prílišnému posilneniu kurzu koruny pod úroveň 27 CZK/EUR. Naopak, v smere oslabenia koruny ČNB ponechá, aby sa kurz pohyboval podľa vývoja ponuky a dopytu na trhu.
ČNB tiež znížila prognózu rastu domácej ekonomiky v tomto roku na 2,5 % z 2,9 %. Horší vývoj hospodárstva banka očakáva aj na budúci rok, kedy by rast mal byť podobný ako v tomto roku. Banka ešte v júli počítala v roku 2015 s nárastom o 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy