Maloobchodné tržby v eurozóne aj v EÚ v septembri oproti augustu klesli

Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v septembri oproti augustu klesli. Dôvodom bol najmä slabší odbyt nepotravinárskeho tovaru. Informovali o tom európsky štatistický úrad Eurostat a agentúra RTTNews.
Z najnovších štatistík vyplýva, že sezónne upravený maloobchodný predaj v krajinách, ktoré platia eurom, sa v septembri v porovnaní s augustom znížil o 1,3 % a v celej EÚ klesol o 1,2 %.
Na ilustráciu, v auguste vzrástol odbyt maloobchodníkov v eurozóne medzimesačne o 0,9 % a v EÚ o 1,1 %.
V medziročnom porovnaní sa septembrový predaj v eurozóne zvýšil o 0,6 %, v celej únii stúpol o 1 %.
Hlavným dôvodom medzimesačného poklesu septembrových maloobchodných tržieb bolo zníženie predaja nepotravinárskych produktov, a to v eurozóne o 2,2 % (po augustovom raste o 1,3 %), a v EÚ o 1,2 %. Aj predaj potravín, nápojov a tabakových výrobkov v krajinách, ktoré zaviedli euro, sa v septembri znížil medzimesačne o 0,1 % a v celej únii stagnoval. Len tržby z predaja palív v sledovanom období medzimesačne vzrástli v eurozóne o 0,9 % a v EÚ o 0,4 %.
Spomedzi členských štátov únie, ktoré Eurostatu dodali údaje za september, maloobchodné tržby v medzimesačnom porovnaní najviac vzrástli na Malte (1 %), v Luxembursku (0,9 %), Maďarsku a Slovensku (zhodne o 0,7 %). Naopak, najstrmší medzimesačný pokles tržieb nahlásili Nemecko (-3,2 %), Portugalsko (-2,5 %) a Poľsko (-2,4 %).
V medziročnom porovnaní tržby z predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov stúpli o 0,9 % v eurozóne a o 1,2 % v celej únii. Nepotravinový sektor zaznamenal v eurozóne medziročný nárast predaja o 0,6 %, pričom odbyt palív sa zvýšil 0,5 %. V celej EÚ stúpol predaj nepotravinárskych produktov medziročne o 1,5 %, zatiaľ čo tržby za palivá klesli o 0,2 %.
Štatistiky ukázali, že septembrové tržby medziročne vzrástli najstrmšie v Luxembursku (12,3 %), Estónsku (9,1 %) a Bulharsku (5,6%) a najviac klesli vo Fínsku (-3,2 %), Poľsku (-1,8 %), Dánsku a Nemecku (zhodne o -0,8 %).
Na Slovensku sa maloobchodný predaj v septembri medziročne zvýšil o 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy