J&T kúpili uhoľnú elektráreň v Anglicku

, ČTK Foto: SITA

Energetický a priemyselný holding (EPH), ktorý vlastní podnikateľ Daniel Křetínský s Patrikom Tkáčom a finančnou skupinou J&T, kúpil uhoľnú elektráreň Eggborough pri britskom meste Leeds. Informuje o tom server Lidovky.cz s odvolaním sa na zdroje blízke transakcii. Elektráreň má výkon porovnateľný s juhočeským Temelínom.

Akvizícia vo Veľkej Británii je pre energetickú skupinu začiatkom expanzie do západnej Európy mimo tradičný trhov strednej Európy a Nemecka, napísal server. EPH vlastní hnedouhoľné bane a elektrárne v Nemecku. Jej nemecká hnedouhoľná firma Mibrag teraz prejavila záujem o hnedé aktíva, ktoré má v Nemecku švédska firma Vattenfall.

EPH sa stane stopercentným vlastníkom Eggborough. V súčasnosti zahŕňa 40 podnikov, ktoré pôsobia v ťažbe uhlia, výrobe elektriny a tepla, distribúcii tepla a obchodu s elektrinou a plynom. Křetínský aj Tkáč ovládajú v EPH po 37 percent, zvyšok patrí investorom zo skupiny J&T. Podiel v EPH mal predtým aj najbohatší Čech Petr Kellner, tento rok ho ale predal ostatným spolumajiteľom.

Súvisiace články

Aktuálne správy