Deficit obchodnej bilancie USA v septembri nečakane vzrástol

Deficit zahraničného obchodu Spojených štátov sa v septembri nečakane prehĺbil. Export totiž klesol na 5-mesačné minimum, čo signalizuje, že ochladzovanie globálneho dopytu môže spomaliť rast najväčšej svetovej ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters.
Schodok zahraničnej obchodnej bilancie v septembri vzrástol o 7,6 % na 43,03 miliardy USD (34,39 miliardy eur), uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ministerstvo tiež revidovalo augustový deficit na 39,99 miliardy USD z pôvodne uvádzaných 40,11 miliardy USD. Ekonómovia, oslovení agentúrou Reuters, v priemere počítali s miernym poklesom na 40 miliárd USD.
Upravený o infláciu obchodný schodok vzrástol na 50,76 miliardy USD zo 48,22 miliardy USD.
Septembrový deficit je vyšší než schodok 38,1 miliardy USD, ktorý vláda predpokladala v rámci svojho v minulom týždni zverejnenom odhade vývoja hrubého domáceho produktu (HDP) v 3. kvartáli. To znamená, že vláda zrejme reviduje smerom nadol odhadované 3,5-% medziročné tempo rastu ekonomiky.
Hodnota exportu v septembri klesla o 1,5 % na 195,59 miliardy USD, čo je najmenej od apríla. To signalizuje, že sa začína prejavovať ochladenie dopytu na kľúčových trhoch, ako sú Čína a eurozóna. Počíta sa s tým, že vývoz bude v najbližšom čase pokračovať v poklese, čo signalizovalo zníženie exportných objednávok.
Vývoz do Európskej únie (EÚ) v septembri klesol o 6,5 %, do Číny o 3,2 % a do Japonska o 14,7 %. Znížil sa aj vývoz do Mexika a Brazílie.
Dovoz v septembri stagnoval, keď import ropy bol najnižší od novembra 2009. Domáci energetický boom pomohol USA znížiť ich závislosť od zahraničnej ropy a skresať obchodný deficit. Dovoz spotrebného tovaru naopak dosiahol nový rekord. Na nové maximum sa zvýšil aj import z Číny, čo spôsobilo, že deficit obchodu s Čínou vyskočil na rekordných 35,6 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy