Situácia na Ukrajine a závislosť od vývozu energií poškodzujú ruskú ekonomiku

Geopolitické napätie spojené so situáciou na východe Ukrajiny, pokles cien ropy kombinovaný s vysokou závislosťou Ruska od exportu energií, slabnúci kurz rubľa a vysoká inflácia patria k najväčším rizikám, ktorým čelí ruská ekonomika. Uviedla to dnes v najnovšej prognóze Európska komisia. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
„Situácia ruskej ekonomiky sa zhoršuje už dlhší čas, nakoľko rastový model vychádzajúci z exportu nerastných surovín stratil na výhodnosti, diverzifikácia ekonomiky napreduje len veľmi pomaly a investície sa prakticky zastavili,“ uviedla Európska komisia, ktorá dodala, že tieto (nepriaznivé) trendy ešte zhoršuje geopolitické napätie vrátane sankcií.
Podľa EK tlak v dôsledku politického napätia bude ovplyvňovať vývoj ruskej ekonomiky aj v roku 2015. „Postupné zotavenie ekonomiky Ruska sa dá očakávať najskôr v roku 2016, pričom tempo rastu bude stále pod úrovňou z predchádzajúcich rokov,“ dodala komisia, ktorá v budúcom roku počíta s rastom ruskej ekonomiky na úrovni 0,3 %, teda rovnakom, ako v roku 2014. V roku 2016 by ekonomika mala vzrásť podľa EK o 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy