Poľsko by už sadzby podľa Winieckeho znižovať nemalo

Predstaviteľ poľskej centrálnej banky Jan Winiecki si myslí, že ďalšie zníženie úrokových sadzieb nezaručuje podporu ekonomiky

Nie je potrebné, aby poľská centrálna banka ďalej znižovala úrokové sadzby, keďže neexistujú garancie, že by takýto krok pomohol ekonomike. Pre utorkové vydanie denníka Rzeczpospolita to povedal predstaviteľ poľskej centrálnej banky Jan Winiecki. „Myslím, že sme zašli celkom ďaleko v smere znižovania sadzieb a nie sú garancie, že toto je opatrenie, ktoré podporí dynamiku ekonomiky,“ povedal Winiecki. Rada pre monetárnu politiku bude o prípadnej zmene úrokových sadzieb rozhodovať v stredu. Analytici očakávajú zníženie sadzieb o 25 bázických bodov.

Poľská centrálna banka v októbri znížila kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na nové rekordné minimum 2 %, čiže viac, ako sa očakávalo. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že banka na októbrovom zasadaní hlavnú sadzbu zredukuje o 25 bázických bodov na úroveň 2,25 %. Centrálna banka Poľska znížila aj lombardnú úrokovú sadzbu, a to o 100 bázických bodov na 3 % a depozitnú sadzbu ponechala vo výške 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy