Rast britského výrobného sektora v októbri nečakane zrýchlil

Aktivita britského výrobného sektora zaznamenala v októbri nečakané zrýchlenie rastu na trojmesačné maximum, keď ho potiahol najmä domáci dopyt. Ukázal to dnes zverejnený prieskum agentúry Markit Economics a inštitútu CIPS. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
Sezónne upravený index nákupných manažérov (PMI) Markit Economics a CIPS dosiahol v októbri 53,2 bodu oproti 51,5 bodu v septembri. Zatiaľ čo septembrová hodnota predstavovala 17-mesačné minimum, októbrová bola najvyššia za posledný kvartál. Výsledok ekonómov prekvapil, nakoľko počítali s ďalším spomalením a index odhadovali na úrovni 51,5 bodu oproti pôvodne udávanej septembrovej hodnote 51,6 bodu.
Pod pozitívny výsledok sa veľkou mierou podpísal domáci dopyt, ktorý dokázal vykompenzovať výrazný pokles exportných objednávok. Ten bol najväčší od januára minulého roka, najmä v dôsledku nízkeho dopytu zo strany eurozóny. Októbrový údaj zároveň predstavuje 20. mesiac rastu aktivity výrobného sektora po sebe, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy