Úradník EÚ: Grécko sa zrejme bez ďalšej pomoci nezaobíde

, ČTK Foto: SITA

Je "vysoko nepravdepodobné", že by Grécko ukončilo záchranný program eurozóny a nepotrebovalo by žiadnu novú formu pomoci spojenú s plnením jasne daných podmienok. Povedal to dnes agentúre Reuters vysoký úradník EÚ, ktorý si neželal byť menovaný.

"Úplne jasný odchod je vysoko nepravdepodobný," vyhlásil úradník. "Budeme skúmať, aké ďalšie možnosti existujú. Nech prijmeme možnosť akúkoľvek, bude to zmluvný vzťah medzi inštitúciami eurozóny a gréckymi orgánmi," dodal.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o úverovú pomoc. Celkom získalo 240 miliárd eur. Výmenou musela vláda zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy, zvyšovať dane a zavádzať ekonomické reformy. Záchranný program eurozóny má skončiť tento rok 31. decembra a pomoc od MMF vyčerpá Grécko v roku 2016.

Podľa zdroja sa očakáva, že na tom, ako najlepšie pomôcť Aténam, sa ministri eurozóny a Grécka dohodnú na stretnutí ministrov financií v Bruseli 8. decembra. Grécko by tak malo dosť času na schválenie návrhov v parlamente ešte pred decembrovými prázdninami.

Úradník však nespresnil, ako by nová pomoc mohla vyzerať. Jednou z možností podľa neho je, že Grécko dostane úver zo stáleho fondu eurozóny ESM. To by znamenalo, že Grécko zostane do splatenia pôžičky pod podrobným dohľadom Európskej komisie. Pre úver by sa tiež mohli použiť nevyužité peniaze na rekapitalizáciu gréckych bánk.

V špeciálnom fonde je uložených 11 miliárd eur, ktoré mali byť určené pre posilnenie kapitálu gréckych bánk. Záťažové testy však ukázali, že banky budú potrebovať z tejto sumy len zlomok.

Súvisiace články

Aktuálne správy