Pekári: Chlieb by mal zdražieť od nového roku asi o 10 až 17 percent

Nižšia cena pšenice oproti predchádzajúcemu roku neprinesie spotrebiteľom nižšie ceny chleba a pekárenských výrobkov. Pekári síce chcú rokovať s obchodnými partnermi o úprave cien, avšak smerom nahor.

"Úroda bola vyššia ako v predchádzajúcich rokoch, no horšia po kvalitatívnej stránke. Súčasná kvalita obilia a teda aj múky nám zásadným spôsobom zhoršila ekonomické výsledky a sme nútení nakupovať oveľa viac prípravkov, aby sme aspoň udržali kvalitu. O nejakom rozvoji hovoriť ani nemôžeme. Kvalitatívne pomery nás tlačia do toho, že budeme musieť ísť do rokovaní s obchodnými partnermi o navýšení cien," skonštatoval Peter Živický, manažér spoločnosti Penam Slovakia, a.s., Nitra. Podľa jeho odhadu by sa mali ceny pekárenských výrobkov zvýšiť od nového roka o 10 až 17 percent. "Sú to len predbežné odhady, konkrétne percentá si netrúfnem odhadnúť. Je to otázka rokovaní s obchodnými partnermi."

Spoločnosť Penam Slovakia, a.s., so štyrmi pekárňami a štyrmi mlynmi pokrýva zhruba 20 percent slovenského trhu, vyrobí ročne 24,7 milióna kusov chleba či 425 miliónov kusov pečiva. Ročný obrat dosahuje 70 miliónov eur, firma zamestnáva 1264 ľudí a patrí do koncernu Agrofert. "Ceny sme zásadným spôsobom nezdvihli od roku 2010, prakticky už od roku 2008 krivka nekorešponduje s vývojom cien vstupov," tvrdí Živický.

Súvisiace články

Aktuálne správy