Cena zlata v piatok klesla na 4-ročné minimum

Cena zlata ukončila minulotýždňové obchodovanie na viac než 4-ročnom minime. Dôvodom je pokračujúce posilňovanie dolára a rozhodnutie japonskej centrálnej banky (Bank of Japan, BoJ) navýšiť program nákupu cenných papierov.

Cena zlata ukončila minulotýždňové obchodovanie na viac než 4-ročnom minime. Dôvodom je pokračujúce posilňovanie dolára a rozhodnutie japonskej centrálnej banky (Bank of Japan, BoJ) navýšiť program nákupu cenných papierov. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Najaktívnejšie obchodovaný decembrový kontrakt v piatok (31.10.) na platforme Comex newyorskej komoditnej burzy oslabil o 27 USD alebo 2,3 % na 1171,60 (935,48 eura) za uncu (31,1 g). Za celý uplynulý týždeň cena zlata klesla o 5,3 %.
Dolár podporili pozitívne údaje z americkej ekonomiky a signály americkej centrálnej banky (Fed), že zrejme začne zvyšovať úrokové sadzby skôr, než sa očakávalo.
BoJ v piatok prekvapivo oznámila, že zvyšuje svoj program nákupu cenných papierov, aby podporila ekonomiku a rast spotrebiteľských cien, ktorých vývoj je slabší, ako banka predpokladala.
Dolárový index, ktorý meria hodnotu dolára k šiestim dôležitým menám, v piatok vzrástol až na 87,13 bodu oproti 86,17 bodu vo štvrtok (30. 10.) večer.

Súvisiace články

Aktuálne správy