Slovensku vytýka Svetová banka pomalý právny systém: Sme horší než Gréci!

, The Economist Foto: SITA

Svetová banka vydala svoju aktuálnu výročnú správu "Doing Business" 29. októbra. Slovensko si v za rok 2014 pri štartovaní podnikania. Okrem zníženia doby potrebnej na registráciu chváli aj zrušenie overovania podpisov notárom za poplatok. Pri získavaní úveru sa jej páči nový zákon o ochrane osobných údajov. Má však aj výhrady.

Svetová banka do poradia zoraďuje 189 krajín sveta podľa toho, ako atraktívne sú pre firmy. Že malý Singapur tento rok vyhral a Eritrea v severovýchodnej Afrike sa dostala na posledné miesto, už nijako zvlášť neprekvapilo. Ďalšie výsledky, je už o niečo náročnejšie vysvetliť. Ukrajina, ktorá bola od februára zapletená do konfliktu so susedným Ruskom, v rebríčku vyskočila čiastočne preto, že niektoré údaje zachytávajúce zlepšenie administratívnych postupov boli zaznamenané ešte pred vzplanutím nepriateľských nálad.

Najzaujímavejšie však vyznievajú údaje ktoré vrhajú svetlo na nevýrazné obchodné investície na  periférii Európy od začiatku finančnej krízy. Krajiny, kde sa dajú záujmy cez zmluvy jednoducho a rýchle presadiť , alebo kde sa dá ľahko zbaviť krachujúcej firmy, sú zvyčajne pre  investorov viac atraktívne, než tie kde vládne letargia ohľadom právnych systémov. V Grécku a Slovinsku, ťažko zasiahnutých finančnou krízou, to trvá oveľa dlhšie, než napríklad vo Francúzsku a Nemecku, ktorých ekonomiky majú všeobecne lepšie výsledky. Situácia sa značne zhoršila v posledných niekoľkých rokoch. Dnes to trvá zhruba o dva mesiace dlhšie, než dokážete vymôcť plnenie zmluvy prostredníctvom slovinského súdneho systému, než tomu bolo pred rokom. V Grécku to dokonca trvá dlhšie ako štyri roky, kým v roku 2010 „len“ okolo 18 mesiacov. Jediným svetlým bodom je, že grécki obchodní právnici budú ma v nasledujúcich rokov oveľa viac práce.

Graf ukazuje ako je na tom Slovensko zle čo sa týka legislatívnych naťahovačiek po krachu firmy, kde sme na tom horšie ako Gréci.

Súvisiace články

Aktuálne správy