ZCR pristúpil ku Globálnemu etickému kódexu cestovného ruchu

Zväz cestovného ruchu (ZCR) SR pristúpil tento týždeň ku Globálnemu etickému kódexu cestovného ruchu a zaviazal sa ho dodržiavať a plniť jeho ciele. Stalo sa tak práve počas toho, čo Slovensko navštívil generálny tajomník Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO) Taleb Rifai.
„Minimalizovanie negatívnych dopadov cestovného ruchu a prínosy pre miestnych obyvateľov sú spoločným záujmom subjektov podnikajúcich v cestovnom ruchu a združených v ZCR SR. Toto sú hlavné dôvody, pre ktoré sa pripájame k plneniu spoločných cieľov, definovaných v iniciatíve UNWTO,“ skonštatoval prezident ZCR SR Marek Harbuľák.
Cestovný ruch na Slovensku pritom podľa jeho slov vytvára pracovné príležitosti a iniciuje rozvoj v turistických regiónoch. „Kultúrne a historické dedičstvo, ale aj príroda, to sú základné atribúty, ktoré tvoria základ ponuky v cestovnom ruchu na Slovensku,“ doplnil Harbuľák.
Globálny etický kódex cestovného ruchu je súbor základných princípov, ktorými sa stanovuje referenčný rámec pre zodpovedný a udržateľný rozvoj svetového cestovného ruchu. Má prispieť na jednej strane k minimalizovaniu negatívnych dopadov cestovného ruchu na životné prostredie a kultúrne dedičstvo a na strane druhej maximalizovať prínosy pre miestnych obyvateľov turistických destinácií.
Valné zhromaždenie UNWTO ho prijalo v roku 1999 a o dva roky neskôr ho uznalo valné zhromaždenie OSN. Súčasnú členskú základňu UNWTO tvorí 156 štátov, 6 teritórií a vyše 400 pridružených členov reprezentujúcich súkromný sektor, vzdelávacie inštitúcie a združenia cestovného ruchu.

Súvisiace články

Aktuálne správy