RegioJet chystá stopercentné zľavy, je pripravený sa súdiť

, ČTK Foto: SITA

Stopercentnú zľavu za cestovné vo vlakoch za študentov a dôchodcov bude ministerstvo dopravy od 17. novembra kompenzovať. Túto zľavu chce aj súkromný dopravca RegioJet. Majiteľ firmy Radim Jančura opiera chystaný postup o právne posudky, ktoré si nechal vypracovať. Ak firme štát cestovné nevráti, je pripravená sa súdiť.

Žlté vlaky vyštartovali z Bratislavy cez Žilinu do Košíc v polovici októbra, od polovice decembra vypravia tri páry vlakov aj medzi Bratislavou a Košicami, ktoré budú konkurenciou pre komerčné vlaky InterCity aj dotované rýchliky národného dopravcu ZSSK. RegioJet si nechal kvôli nulovým tarifám vypracovať dva právne posudky, ktoré hovoria, že povinnosť poskytovať zľavy má aj on. A to podľa európskeho práva, ktoré je nadradené právu slovenskému. "Slovenské ministerstvo dopravy schválilo zľavy, bez toho, aby malo právne stanovisko. Teraz si nechá vypracovať oponentné posudky," povedal Jančura.

V prípade, že by ministerstvo dopravy odmietlo preplácať stopercentnú zľavu, nasledoval by podľa Jančuru neodvratný súd. "Inú možnosť ani nemáme, aj keď súd môže trvať dlho," pripustil. V Česku sa napríklad už niekoľko rokov ťahá vyšetrovanie protimonopolného úradu, u ktorého sa Jančura a konkurenčný súkromný prepravca LeoExpress sťažovali na predátorské ceny Českých dráh v čase, keď vstúpil so svojimi vlaky na trať Praha – Ostrava.

Opatrenie slovenského vlády premiéra Roberta Fica je podľa Jančuru zlé a súhlasí s tými odborníkmi, ktorí mienia, že dôjde k deštrukcii verejnej dopravy. "Štát má hľadať možnosti úľav pre slabšie sociálne skupiny, ale ideálne je to robiť cielene. Takto bude môcť vlakom zadarmo cestovať polovica Slovákov. Spoje budú preplnené a zníži sa kvalita. Už teraz ZSSK vyťahujú vyradené vozidlá a požičiavajú si od Českých dráh tie najhoršie vagóny," poznamenal Jančura. ZSSK sa chystajú od polovice decembra pridať viac než 100 nových spojov.

V slovenských vlakoch podľa neho dôjde k opačnému efektu, než aký je cieľ verejnej dopravy. "Tí, čo musia cestovať vlakom, už cestujú. Snahou má byť prilákať tých, ktorí cestovať nemusia. Presvedčiť ich, aby nechali auto doma. Teraz najskôr niektorí ľudia z vlakov odídu," myslí si Jančura. Dopravcovia podľa neho navyše nebudú motivovaní, aby pritiahli na železnicu ďalších cestujúcich.

Spomenul, že opatrenie je tiež do značnej miery diskriminačné, pretože cestujúcich autobusmi sa vôbec nedotkne. Tí budú za verejnú dopravu platiť aj naďalej. Napríklad Trnavský kraj ruší masívne autobusové spoje.

Súvisiace články

Aktuálne správy