Komisia pokračuje v preverovaní rozpočtových plánov

Európska komisia vzhľadom na zmenené podmienky v ekonomike nebude trestať krajiny, ktoré tento rok nedodržia stanovené rozpočtové ciele, tvrdí odchádzajúci eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Jyrki Katainen

Rozpočtové plány členských štátov EÚ neobsahujú vážne nezrovnalosti, ktoré by si vyžadovali okamžitý zásah Európskej komisie (EK), zatiaľ však nie je isté, či ich Brusel v navrhovanej podobe aj schváli. Vyhlásil to v stredu európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Jyrki Katainen. Posudzovanie rozpočtov bude trvať ešte niekoľko týždňov a konečné rozhodnutie oznámi nová EK, ktorá začína úradovať v sobotu, dodal Katainen.

EK v utorok predbežne schválila rozpočtové plány, ktoré na základe jej pripomienok upravili Francúzsko a Taliansko. Krajiny, ktoré v tomto roku nedodržali stanovené ciele pri ozdravovaní verejných financií, komisia nebude trestať, uviedol ďalej Katainen. Podmienky v ekonomike sa oproti vlaňajšku zmenili a komisia nebude stanovené ciele spätne meniť, chce sa však zamerať na budúcnosť, dodal odchádzajúci eurokomisár.

Súvisiace články

Aktuálne správy