Lacnejšia ropa: Tieto krajiny z nej najviac profitujú

, Quartz Foto: SITA

V posledných týždňoch sa cena ropy prepadla o štvrtinu. Rusko, Irán a Venezuela majú dôvod byť nervózni. Kto ale na lacnej rope najviac zarába?

Rebríček krajín, ktoré ťažia z lacnej ropy priniesol server quartz. Nazval ho " 80 $ Index", čo je narážka na barel ropy za 80 dolárov. S touto priemernou cenou ropy počíta pre ďalší rok. V rebríčku je 25 najväčších ropných dovozcov, krajiny, ktoré môžu vďaka lacnej rope oslavovať, pretože ich ekonomika dostane podporu cez lepšiu obchodnú bilanciu. Navyše aj ich vodičom zostane v peňaženke viac.

Rebríček vychádza z niekoľkých predpokladov. Ukrajina alebo Poľsko sa tak dostali na prvé miesta vďaka tomu, že sú veľkými dovozcami, navyše pri lacnej rope nebudú pod takým veľkým politickým tlakom zo strany Ruska. Hoci jedným z hlavných dôvodov poklesu cien je ťažba ropy z bridlíc v USA, obsadili Spojené štáty v rebríčku až 10. miesto kvôli veľkému obchodnému deficitu. USA prostredníctvom lacnej ropy navyše môžu tlačiť na Rusko a Irán, kde sa vedú rokovania o zastavení jadrového programu.

Hodnotenie každej krajiny je závislé na štyroch faktoroch.

1, Dovoz ropy ako podiel na celkovej spotrebe (kritérium má váhu 35 %). Je jasné, že čím viac ropy krajiny dováža, tým je citlivejšie na pohyby cien na trhu.
2, Deficit bežného účtu platobnej bilancie (kritérium má váhu 35 %). Ide o širší ukazovateľ obchodné aktivity. Vysoký deficit znamená, že ekonomika je závislá na zahraničných úveroch a investíciách. Nižší účet za energie túto závislosť zníži.
3, Využitie energie (kritérium má váhu 20 %). Ide o meradlo energetickej efektívnosti. Meria, koľko energie sa spotrebuje na výrobu výstupu za 1 USD. Čím vyššie je číslo, tým je ekonomika citlivejšia na cenu ropy.    
4, Geopolitika (kritérium má váhu 10 %). Tento bonus dostalo päť krajín, v ktorých politickom záujme je slabá ropa.

Súvisiace články

Aktuálne správy