Objednávky dlhodobej spotreby v USA klesli druhý mesiac po sebe

Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA klesli v septembri druhý mesiac po sebe. Objednávky v kľúčovej kategórii, ktorá signalizuje investičné plány firiem, sa dokonca prepadli najviac za 8 mesiacov. Zníženie objednávok zrejme znamená len dočasné oslabenie výrobného sektora, po ktorom bude nasledovať výraznejší nárast. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v septembri 2014 poklesli o 1,3 % po rekordnom prepade o 18,3 % v auguste, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, v priemere počítali so zvýšením objednávok o 0,5 %. Augustový prepad prišiel po rekordnom 22,5-% náraste v júli. Príčinou prudkých výkyvov v oboch mesiacoch bola volatilná kategória lietadiel, v ktorej objednávky v júli vyskočili a následne v auguste prudko klesli. Objednávky bez započítania dopravných strojov sa v septembri znížili o 0,2 %.
Americké firmy čakajú na ďalšie signály trvalého nárastu dopytu zo strany spotrebiteľov, než zvýšia svoje investície. Ekonomiky v Európe a rozvíjajúcich sa krajinách sa spomaľujú, čo zrejme obmedzí objednávky exportérov v najbližších mesiacoch a povedie k ochladeniu výrobného sektora v USA.
Objednávky nevojenských kapitálových tovarov bez započítania lietadiel v septembri klesli o 1,7 %, čo je najviac od januára. Na porovnanie, v auguste sa zvýšili o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy