J&T predalo šesť českých skiareálov, neboli vhodné pre podnikateľské plány

, iDnes Foto: skiareal herlikovce

Firma Snowhill, ktorá v Českej republike prevádzkuje lyžiarske strediská Herlíkovice, Šachty, Kamenec, Kašperky, Mariánky a Kozinec prechádza do českých rúk. Od slovenského finančníka Igora Rattaja skiareály kúpili miestni podnikatelia Martin Vokatý a Daniel Kučera.

Transakciu MF DNES potvrdili architekt Vokatý aj Igor Rattaj, slovenský finančník z okruhu skupiny J&T a manažér a spolumajiteľ spoločnosti Tatry Mountain Resorts, ktorá oficiálne riadi a spoluvlastní areál v Špindlerovom Mlyne. "Áno, došlo k predaju Snowhill. Z nášho pohľadu už nedávalo zmysel ho naďalej vlastniť. Areály, ktoré sú súčasťou firmy, neboli svojim charakterom vhodné pre naše plány,"potvrdil Rattaj.

Informácie zo zákulisia hovoria o tom, že sa noví majitelia firmy zrejme niektorých areálov Snowhill budú chcieť zbaviť. Hovorí sa najmä o Kašperkách a Mariánskych Lázních. Vokatý však takéto úvahy zatiaľ nepotvrdil. Vokatý chce získané areály orientovať viac na výkonnostné lyžovanie. "Všetci hovoria o rodinách s deťmi. Ani my sa im nevyhýbame, ale chceme sa viac zamerať aj na pretekárov a tréningové podmienky. Aj vďaka našim osobným skúsenostiam z vrcholového lyžovania," naznačuje Vokatý.

Firmu Snowhill založil v roku 2002 horský podnikateľ Karel Vacek. Po finančných problémoch ju v roku 2008 odkúpil gumárenský magnát Tomáš Němec. Ten ju vlastnil do minulého roka, kedy ju predal slovenskému finančníkovi Igorovi Rattajovi.

Ani jedna zo strán obchodu nechcela komentovať predajnú cenu. Podľa informácií redakcie MF DNES to však bola suma v rozmedzí 47 až 50 miliónov korún (1 696 444 – 1 804 728 eur). Snowhill vlani hospodáril so stratou bezmála deväť miliónov korún (324 851 eur) pri tržbách okolo 65 miliónov (asi 2 346 146 eur).

Ako informoval portál idnes architekt Martin Vokatý sa preslávil najmä ako dvorný architekt a veľmi dobrý priateľ bývalého šéfa Sazky Aleša Hušáka. Okrem iného je to bývalý reprezentačný lyžiar. K lyžiam má blízko aj právnik Daniel Kučera, ktorý vlastní rad nehnuteľností vo Vrchlabí aj Špindlerovom Mlyne. Podľa miestnych podnikateľov sa radí k najvplyvnejším osobám krkonošského biznisu aj vďaka dobrým vzťahom s miestnymi úradmi a radnicami. Kučera je navyše predsedom dozornej rady spoločnosti Melida, ktorá už druhý rok prevádzkuje najznámejší lyžiarsky areál v krajine v Špindlerovom Mlyne.

Súvisiace články

Aktuálne správy