Britský maloobchod zaznamenal nárast tržieb

Britský maloobchod zaznamenal v období troch mesiacov do októbra najvýraznejší nárast tržieb za viac ako tri roky. Informovala o tom v pondelok Konfederácia britského priemyslu (CBI). Index tržieb, ktorý CBI zostavuje, zostal v októbri stabilný na úrovni 31 bodov. Analytici počítali s poklesom na 25 bodov. Októbrový údaj prispel k tomu, že hodnota trojmesačného priemeru stúpla z 30 bodov na 33 bodov, čo je najvyššia úroveň od februára 2011.

Tieto správy sú v rozpore so septembrovými údajmi Konzorcia britského maloobchodu (BRC). Členovia BRC zaznamenali najprudší pokles tržieb za niekoľko rokov. Neobvykle teplé počasie totiž odrádzalo spotrebiteľov od nákupu zimného oblečenia. „Ukazuje sa, že špeciálne odevný sektor sa zotavuje po miernom počasí v septembri,“ povedala Rain Newton-Smithová, hlavná analytička CBI.

Objem tržieb vzrástol aj v supermarketoch, ktoré sa nachádzajú uprostred cenovej vojny. Newton-Smithová ďalej poznamenala, že pokles miery inflácie v krajine na päťročné minimum mohol byť tiež impulzom pre spotrebiteľov, aby viac nakupovali. Spotrebiteľská dôvera v krajine by však podľa nej mohla oslabiť, ak sa zvýraznia riziká pre zotavenie britskej ekonomiky. Tými podľa Newton-Smithovej sú konflikty na Blízkom východe a na Ukrajine, ako aj a situácia v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy