Investovať do vzdelania sa oplatí: Kde študovalo najviac dolárových miliardárov?

, patria Foto:SITA

Aj keď zhodou okolností top boháči akými sú Bill Gates alebo Warren Buffett univerzity z takzvanej Ivy League nedokončili, práve tieto školy produkujú najviac miliardárov.

Pokiaľ túžite po živote v prepychu, úspešnej kariére a stratosférických príjmoch, oplatí sa študovať. Áno, nájde sa veľa miliardárov, ktorí svoje bohatstvo nadobudli napriek neveľmi úspešným výkonom v školských laviciach, v globále však platí, že skutočným boháčom sa skôr stane vyštudovaný vysokoškolák.

Štúdie Billionaire Census Report zo spoločnej dielne Wealth-X a UBS totiž ukázala, že zo skupiny svetových miliardárov ich 65 percent tvoria tí, ktorí dosiahli aspoň bakalára. Prínos samotného vzdelania sa teda zdá byť pomerne neodškriepiteľný. Celkom je na svete podľa štúdie rovnakých autorov 2325 dolárových miliardárov.

Pokiaľ chcete zvýšiť svoju šancu na vstup do elitnej spoločnosti miliardárov, oplatí sa študovať. Lenže ako správne tušíte, nie každá škola je zárukou úspechu. Za pozornosť preto stojí prehľad tých univerzít, ktoré takpovediac plodia najväčší počet miliardárov.

Z dvadsiatky tých vôbec najlepších ich hneď šestnásť nájdeme v Spojených štátoch. Pätica z nich potom patrí do svetoznámej skupiny Ivy League. Práve z nej pochádza, čo do počtu vyprodukovaných miliardárov, vôbec najúspešnejší škola, ktorou je University of Pennsylvania. Tá podľa Billionaire Census Report vypustila 25 dolárových miliardárov, čo je o troch jedincov viac, než koľkými sa môže pochváliť dvojka rebríčka Harvard. Aj tretie miesto „na bedni“ patrí zástupcovi Ivy League, ktorým je Yale s dvadsiatimi miliardármi. Hegemóniu Spojených štátov narušilo až deviate miesto indickej University of Mumbai nasledované britskou London School of Economics and Political Science a moskovskou Lomonosovovou univerzitou. Tie na dvadsiatom mieste doplnila ešte ETH Zürich.

 Rebríček desiatich univerzít, ktoré dali svetu najviac dolárových miliardárov.
 poradie škola štát počet
 1. Pennsylvania USA  25
 2. Harvard USA  22
 3. Yale USA  20
 4. Southern Carolina USA  16
 5. Princeton USA  14
 6. Cornell USA  14
 7. Stanford USA  14
 8. UOC Berkeley USA  12
 9. Mumbai India  12
 10. LSE UK  11
 zdroj: Wealth-X a UBS

Zaujímavosťou je tiež skutočnosť, že približne štvrtina miliardárov, ktorí získali vysokoškolský titul v Spojených štátoch, pochádzajú z inej krajiny. Tým sa dokresľuje celkovo pozitívne vnímanie vyššie zmienených univerzít, na ktoré sa túžia dostať okrem amerických aj študenti z najrôznejších kútov sveta. Avšak, stále sa oplatí mať na pamäti, že také osobnosti ako napríklad Mark Zuckerberg či Bill Gates, štúdiá na vysokej školy zanechali a svoje imanie vybudovali bez "patričného" vzdelania. Stále tak platí, že k rozprávkovému bohatstvu stačí mať "len" brilantný nápad. A ten škola predsa len obvykle neposkytne.

Súvisiace články

Aktuálne správy