Dôvody nešťastného manželstva: Drahý prsteň, malá svadba a nízke platy

, The Atlantic Foto: SITA

Podľa novej štúdie drahý zásnubný prsteň zvyšuje riziko rozvodu. Páry, ktoré chcú minimalizovať pravdepodobnosť rozchodu by sa podľa vedcov mali držať nasledujúcich rád.

Andrew Francis a Hugo Mialon z Emory University analyzovali údaje týkajúce sa 3 000 manželských párov a snažili sa určiť faktory, ktoré zvyšujú riziko rozvodu. Medzi predmety ich záujmu patrili príjmy, návštevy kostola, vzájomná atraktivita partnerov, veľkosť svadby a podobne. Dospeli k zaujímavým názorom. Napríklad, že predtým, než požiadate druhého o ruku, treba s ním chodiť tri roky. Alebo, že súžitiu pomáha bohatstvo, ale nie zlatokopectvo. Dobrá je tiež veľká svadba, za ktorú však neminiete hromadu peňazí. A nech sa deje čokoľvek, nesmiete vynechať svadobnú cestu.

Ak sa na tieto vyjadrenia pozrieme cez prizmu konkrétnych čísel vidíme, že páry, ktoré spolu pred zásnubami chodili aspoň tri roky, čelia o 39 % nižšiemu riziko rozvodu než tie, ktoré spolu boli menej ako rok. Nasledujúci graf ukazuje, ako spolu súvisia pravdepodobnosť rozvodu a ročné príjmy domácností. Referenčná domácnosť má príjem do 25 000 dolárov, domácnosť s príjmami nad 125 000 dolárov čelí podľa údajov o 51 % nižšej pravdepodobnosti rozvodu. Posun do kategórie príjmov medzi 25 000 – 50 000 zmenšuje pravdepodobnosť rozvodu o celých 31 %.

U mužov je podľa štúdie o 50 % vyššiu pravdepodobnosť rozvodu v prípade, že pre nich bol pred svadbou významný vzhľad partnerky. U žien zase rastie pravdepodobnosť rozchodu o 60 % v prípade, že pre ne bolo významné bohatstvo ich náprotivku. Druhý graf ukazuje, ako sa pohybuje pravdepodobnosť rozvodu v závislosti na veľkosti svadby. Ak ju navštívilo viac ako 200 ľudí, u manželského páru je o 92 % menšia pravdepodobnosť rozvodu ako u manželov so svadbou, na ktorej sa zúčastnili iba so svedkami. Aj pri malej svadbe do 10 hostí sa znižuje pravdepodobnosť rozchodu o celých 35 %.

Podľa posledného grafu by si ale novomanželia mali dať pozor na to, aby ich svadba nebola príliš drahá. Svadba, ktorá stála viac ako 20 000 dolárov, má o 46 % vyššiu pravdepodobnosť rozvodu ako tá, čo vyšla na 5 000 – 10 000 dolárov. A ak na svadbu vynaložíte sumu zodpovedajúcu 1 000 dolárov či sumu ešte nižšiu, pravdepodobnosť rozvodu by mala byť o 53 % menšia ako v prípade kategórie 5 000 – 10 000 dolárov.

Časť z uvedených záverov dáva zmysel. Dlhšia známosť pred svadbou ukazuje, že pár spolu vydrží dlhšiu dobu. Ak je na svadbe veľa ľudí, môže to znamenať veľkú rodinu a tým aj tlak na udržanie manželstva a jeho podporu. Prekvapivé je naopak to, že napríklad drahý prsteň neprináša šťastnejšie  manželstvo. Ale možno, že ľudia sa striedmejším prsteňom cítia, že ich vzťah je tým hlavným. "Naše závery sú v rozpore s tým, čo nám hovoria spoločnosti venujúce sa príprave svadieb. Teda s tým, že drahá svadba by mala mať pozitívny vplyv na manželstvo," tvrdí Francis a Mialon.

Súvisiace články

Aktuálne správy