Noyer vyzval francúzsku vládu, aby ráznejšie znížila svoje výdavky

Francúzska vláda môže urobiť viac pre zníženie svojich výdavkov, a tým aj rozpočtového deficitu. Vyhlásil to dnes guvernér francúzskej centrálnej banky Christian Noyer v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL Radio. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa Noyera kabinet musí nájsť spôsob, ako zlepšiť stav verejných financií, čo je potrebné pre získanie dôvery trhov, bez toho, aby uškodil ekonomike.
Francúzsko totiž predložilo Európskej komisii (EK) návrh rozpočtu na rok 2015, ktorý je v rozpore s pravidlami Paktu stability a rastu. Francúzsky prezident Francois Hollande potvrdil, že komisia požiadala Paríž o ďalšie detaily rozpočtu, čo signalizuje, že vláda v Paríži neplní fiškálne ciele.
Francúzsky kabinet v návrhu rozpočtu na budúci rok počíta so schodkom verejných financií vo výške 4,3 % hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý prekračuje povolený limit 3 % HDP.
Vláda v Paríži plánuje zoškrtať svoj výdavky v roku 2015 o 21 miliárd eur. Noyer sa ale domnieva, že ich môže zredukovať ešte výraznejšie.
Noyer, ktorý je členom rady guvernérov ECB, vyzval Francúzsko, ale aj Taliansko, aby zaviedli ďalšie reformy na ozdravenie verejných financií. Nemecko by malo na druhej strane poskytnúť ekonomike viac stimulov na podporu jej rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy