Muž s nápadom, ktorý pobláznil celý svet

, fastcompany, BBC, NYTimes, NYdaily Foto: SITA Video: YT

Jeho náramky nosia britský kráľovský pár Kate a William, futbalista David Beckham, herečka Julia Roberts, či dokonca pápež František. Ako mohol bezpečnostný inžinier bez skúseností a znalostí o biznise či hračkárskom priemysle vymyslieť produkt, ktorý sa stal globálnym hitom a pobláznil tak celý svet? Prečítajte si zaujímavý životný príbeh muža, ktorý vďaka jednému skvelému nápadu zarobil hotové bohatstvo.

Je veľmi dôležité, počúvať svoje deti

Cheong Choon Ng, pôvodom z Malajzie, nikdy nepremýšľal o pôsobení v hračkárskom priemysle. V roku 1991 prišiel do USA, kde študoval na Wichitskej štátnej univerzite. Po skončení štúdia získal titul z mechanického inžinierstva. Neskôr sa zamestnal v spoločnosti Nissan ako bezpečnostný inžinier. Nápad na Rainbow Loom prišiel jeden večer v meste Michigan, keď jeho dve dcéry, vtedy 12 ročná Teresa a 9 ročná Michell vytvárali náramky z gumičiek.

Postup, ako dievčatá vytvárali náramky pripomenulo Cheong Choon Ngovi to, keď ako dieťa vytváral z gumičiek švihladlá a rôzne hračky. Dúfajúc, že to na dievčatá urobí dobrý dojem, vzal do rúk pár gumičiek a snažil sa vytvoriť niečo podobné. Žiaľ, jeho prsty boli príliš veľké na to, aby bol schopný z gumičiek vytvoriť náramok. To ho však nezastavilo. Choon vo svojej garáži vytvoril nástroj,  primitívne „krosno“, vďaka ktorému mohol aj on vytvárať náramky z gumičiek.

Spočiatku dievčatá neboli veľmi nadšené. Keď však videli otca ako pri ohromujúcej rýchlosti pribúdajú vzory na jeho náramkoch, zmenili svoj názor. Bola to práve staršia Teresa, ktorá videla v gumených náramkoch potenciál a prišla s myšlienkou komercializácie. Keď Cheong Choon Ng videl, ako sa deti z ich susedstva doslova posadnuto hrajú s ich vynálezom a vytvárajú rôzne náramky z gumičiek, bolo rozhodnuté. Všetko však musela schváliť Cheong Choon Ngova manželka Fen. “V našej domácnosti má konečné slovo moja manželka, to ona hospodári s peniazmi. Mohol som vyrobiť hocičo, ničím som ju neohúril. Presvedčil som ju až vtedy, keď som jej na prst nastokol gumený prsteň,“ zaspomínal si Cheong

Úspech sa dostavil do roka

Našetrené peniaze, 10 000 amerických dolárov, ktoré boli pôvodne určené na štúdium dievčat, tento podnikavý inžinier investoval do biznisu s gumenými náramkami. Vývoju výrobku venoval 6 mesiacov, pričom v súčasnosti je v predaji už v poradí 28. verzia. V Číne našiel továreň, ktorá začala vyrábať komponenty na jeho vynález. Tieto komponenty Cheong Choon Ng a jeho žena začali skladovať vo svojom dome v júni 2011. Prototyp produktu bol označený názvom „Twistz Bandz“. Neskôr bol produkt premenovaný na Rainbow Loom, a to potom čo Ng zistil, že pod názvom „Twist Band“ existujú gumičky do vlasov. Snaha predávať tento produkt online nebola úspešná, pretože zákazníci nechápali, ako môžu produkt používať. Preto Ng spolu s dcérami a neterou vytvorili inštruktážne video, ktoré všetko zlomilo.

V lete v roku 2012 Cheong Choon Ng dostal prvú zákazku od firmy Learning Express Toys, ktorá sa špecializuje na remeselné hry a predaj okamžite stúpol. V júni 2013 maloobchodný reťazec Michaels testoval produkt v 32 obchodoch a v auguste tento reťazec priniesol produkt až do 1 100 lokalít v USA. Súpravy sú momentálne vyrábané v Číne a Ng dohliada na distribúciu svojho produktu zo skladu v blízkosti svojho domu.

Mojím najobľúbenejším náramkom je náramok s rybím vzorom

V roku 2013 začal Ng spolupracovať s Toner Plastics a The Beadery na produkcii výrobku Wonder Loom, redizajnovanej verziii pôvodnej, vyrobenej v USA. V apríli tohto roku bol spustený predaj cestovnej verzie s názvom Monster Tail. Od septembra 2013 sa predalo viac ako 1,2 milióna kusov Rainbow Loom. Vynález sa podľa Cyber Monday Awards zaradil medzi tri najobľúbenejšie hračky roku 2013 a zároveň sa v tom istom roku stal najvyhľadávanejšou hračkou na prehliadači Google. V roku 2014 v článku BBC bola hračka označená ako jedna z najobľúbenejších hračiek na celom svete.

Všetko, čo potrebujete o tvorbe gumičiek vedieť, nájdete v tejto publikácii.

Súvisiace články

Aktuálne správy